Over onze naam
Vaak krijgen we de vraag waar de naam SALT vandaan komt. Hier is een heel proces aan vooraf gegaan waarbij we hulp hebben gehad van een bedrijf dat gespecialiseerd is in namen, Nameworks. Het was de start van een avontuurlijke reis waarin we in drie weken tijd niet alleen meer dan 100 namen aan ons voorbij zagen komen maar tegelijkertijd ook leerden hoe belangrijk een goede naam is.
Voor ons was het belangrijk dat het een stoere, korte naam zou zijn die door iedereen begrepen en onthouden kon worden, die niet mannelijk of vrouwelijk was, geen niveau uitstraalde en voor iedereen toegankelijk is. Uiteraard moest de naam passen bij een actieve en avontuurlijke levensstijl.
Uit 100 namen filterden we een top 3 waarvan SALT er een was. Toen begon het indaalproces, en hoe langer we over SALT nadachten, des te meer we ons er thuis bij voelden. SALT is een natuurlijk element, essentieel voor het leven (iedereen heeft zout nodig). SALT voegt ook smaak toe, bovendien zweet je het uit als je actief bent. Daarnaast staat SALT in sommige culturen voor geluk.
Het werd dus SALT.
Over ons logo
Sinds 2015 prijkt de druppel overal op: van magazine, website en onze sociale mediakanalen, tot en met onze vlaggen, stickers, posters, kledingstukken en de machtige VW Caddy van de baas. Het beeldmerk verenigt niet alleen onze kernwaarden maar ook onze passies.
- De druppelvorm vertegenwoordigt water, zout, essence of life en het geloof dat elke druppel telt.
- De golf staat voor onze liefde voor de zee en de oceaan, en de dynamiek van het leven.
- De koru is een Maori symbool dat staat voor nieuw leven, groei, kracht en hechte familie- en vriendschapsbanden.
- De berg vertegenwoordigt onze liefde voor de bergen, en onze drijfveer om bergen te verzetten en toppen te bereiken, letterlijk en figuurlijk.
- De druppel wijst als een kompasnaaldje naar het noorden waardoor we altijd weer de weg naar huis weten te vinden.
Salt lettertype
Lettertypes – fonts genoemd – hebben ongelooflijk veel communicatiekracht. Met een goed font heb je de helft van het verhaal al verteld. Na weer een lange zoektocht kozen we voor de Homestead. De ontwerper van dit font, Luke Lisi, liet zich inspireren door het collectieve verlangen van mensen om te ontdekken. Altijd op zoek naar een plek die we thuis kunnen noemen. Dat hij zijn letterontwerp de ‘Homestead’ noemde is dan ook niet voor niets gekozen. In de 19e eeuw trokken kolonisten, vaak Europeanen, met hun volgepakte huifkarren door het Amerikaanse Wilde Westen om zich uiteindelijk te vestigen in the middle of nowhere waar ze met veel pijn en moeite een hoeve (‘homestead’) bouwden. Toen wij in onze zoektocht op dit avontuurlijke font stuitten, voelde het ook een beetje als thuiskomen. We wisten gelijk dat-ie paste bij Salt; zowel bij ons als makers als bij de lezers. Ontdekkers, pioniers; dat is wie wij zijn!
Note: Voor wie net als wij geïnteresseerd is in fonts en de betekeniskracht ervan, is de aflevering met Paula Scher uit de Netflix-serie ‘The Art of Design’ (seizoen 1) een aanrader: