In de Salt Boekenclub lezen we samen boeken. Boeken waar avontuur de rode draad is. Leden sturen boeken naar elkaar door. Van wat ze gelezen hebben, schrijven ze een review. Ook delen ze hun boekentips. Zo blijft de hele Salt community op de hoogte van interessant leesvoer. Dit is wat er onlangs is gelezen.
Boek De ultieme buitenstaander. Het onwaarschijnlijke verhaal van een wilde superatleet (2023) ****
Auteur Brett Popplewell
Originele titel Outsider. An old man, a mountain, and the search for a hidden past
Uitvoering Paperback | € 25,00
Op de Flap Toen journalist Brett Popplewell de geruchten hoorde over een bejaarde superatleet die in zijn eentje in een oude schoolbus in de wildernis woonde en door weer en wind lange afstanden aflegde, was hij vastbesloten deze mysterieuze man te ontmoeten. Wat Popplewell op een afgelegen berghelling gadesloeg, was het begin van een zes jaar lange ontdekkingstocht naar het ware verhaal van de 81-jarige Dag Aabye.
De ultieme buitenstaander neemt de lezer mee op een wonderbaarlijke reis van een door nazi’s bezet Noorwegen tot Argentinië en Brits-Colombia. Het boek laat zien hoe een kind onder mysterieuze omstandigheden wordt geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de film Goldfinger terechtkomt, ’s werelds eerste extreme skiër wordt en uiteindelijk zijn weg naar de wildernis vindt.
De ultieme buitenstaander is een adembenemende kroniek die ons beeld van ouderdom en de grenzen van het menselijk lichaam op de proef stelt.
Het oordeel over het boek De ultieme buitenstaander
Een fascinerend boek over de fascinerende man Dag. De eerste hoofdstukken denk ik vele malen: Waarom? Waarom loopt hij dagelijks tientallen kilometers door het bos, ook wanneer hij gewond is geraakt en eigenlijk niet meer lopen kan? Waarom woont hij zo aan het randje van de maatschappij?
Zelf zegt hij hierover: “Ik moet doorgaan tot mijn uiterste grenzen om die grenzen te kunnen accepteren.” Hij leeft om hard te lopen en loopt hard om te leven. De man intrigeert me het hele boek door. Het is knap dat de auteur zo’n goed lopend en begrijpend verhaal heeft weten te maken van het rommelige leven van Dag. Hierdoor bleef het verhaal mij tot en met de laatste bladzijde boeien. Ik begrijp die Dag nu wel een beetje. Of zoals Dag het zelf uitlegt: ”de enige persoon die je moet willen begrijpen is jezelf.” – Irma
De foto op de omslag van een man bij een oude schoolbus in het bos doet inderdaad denken aan het beroemde boek van Jon Krakauer over Chris McCandles. En ook het gegeven: man woont alleen in een bus in de wildernis. De auteur moet hier zelf ook aan denken als hij voor het eerst hoort van Dag Aabaye. Maar Dag zoekt geen volledige eenzaamheid, hij vindt het belangrijk om in verbinding met de wereld te blijven. Ook de sfeer van dit boek is heel anders, veel rauwer. En Dag is geen jongeling, maar heeft al een heel leven achter de rug voor hij in het bos in zijn bus belandt. Rondom Dag’s levensverhaal krijg je veel achtergrondinformatie en plaatsnamen, soms iets te veel naar mijn zin omdat dit ten koste gaat van de vaart in het verhaal. Een belangrijk onderdeel is – zoals de oorspronkelijke titel ook aangeeft – de zoektocht naar het verleden van Dag. Zowel de moeizame relatie tussen Dag en zijn pleegouders als de onduidelijkheid over zijn biologische ouders spelen daarin een belangrijke rol.
Hoewel Dag eigenlijk alles verbazingwekkend positief benadert, blijf ik me gedurende het hele boek afvragen in hoeverre de wendingen in zijn leven wel zijn eigen bewuste keuze zijn. En wat de invloed van zijn verleden is. Dag is er duidelijk over: “Vraag je niet af wie je bent, maar wie je wilt worden” is één van de citaten uit zijn vele dagboeken. Hij wil geen medelijden, hij hóeft geen medelijden want dit is het leven wat hij wil leiden. En: ”Geen leven is perfect, alleen momenten” zoals zijn grootmoeder al zei.
Na 290 bladzijdes weet ik veel over Dag, maar heb ik absoluut niet het idee dat ik deze man kan doorgronden. Wat een bijzonder mens! – Masha
Wow, wat vond ik dit een intrigerend verhaal! De aanleiding voor dit verhaal is al bijzonder: een oude man loopt in zijn eentje op een berg fanatiek hard en komt een keer in de zoveel tijd tevoorschijn om mee te doen aan extreme trailruns. De auteur gaat op zoek naar de man met de gedachte om verslag te doen over de beweegredenen voor dit hardlopen.
Gaandeweg raakt hij meer verbonden met de man dan hij dacht. Hij trekt aan de rafels van het leven van de oude man -Dag Aabye- en zo helpt de auteur hem gaandeweg om de oorsprong van zijn leven te ontrafelen.
Ik voelde tijdens het lezen de urgentie, want zoals Dag zelf zegt ‘De tijd doet er het meest toe wanneer de tijd begint te dringen’. En die tijd dringt steeds meer, want Dag is op leeftijd, is wel een fanatiek hardloper, maar ook iemand die veel alcohol drinkt en zijn lichaam na botbreuken en infecties niet goed verzorgt. Hij leeft in een oude bus op een berghelling en rent eens in de zoveel weken naar een nabijgelegen dorp, waar mensen in de diner berichten voor hem achterlaten.
Tijdens het lezen vroeg ik me steeds vaker af of de auteur Dag nog wel in leven zou aantreffen, als hij weer belangrijke informatie met de oude man wilde delen. Bewonderenswaardig vind ik de vasthoudendheid van de auteur Brett Popplewell in het vinden van de waarheid over Dags oorsprong en leven. In het balanceren tussen tijd besteden aan Dag en aan belangrijke gebeurtenissen in zijn eigen persoonlijke leven. En in het schrijven van zo’n leesbaar en boeiend boek. – Wendy
Wat heb ik genoten van dit boek!
Het Woord vooraf schetst een beeld van hoofdpersoon Dag dat inderdaad nogal onwaarschijnlijk en vergezocht klinkt. En dit is non-fictie, dus ik was nieuwsgierig. Zo ook Brett Popplewell, journalist. Hij beschrijft zijn ontmoetingen met Dag, zijn levensloop, hun gesprekken. Probeert er een label op te plakken. Een dakloze alcoholist, een man die het uiterste van zichzelf vergt, een verwilderde vrijheidszoeker of toch een oude man met zeven levens, een fantast, een tragische loner. Gaandeweg ontwikkelt zich een vriendschap.
De schrijver duikt in Dag’s tijdlijn en onderzoekt zijn roots. Het levert een spannend verhaal op, waarbij je hoopt op een ‘happy end’. Dat komt er ook, maar wel op z’n Dag’s. Altijd het laatste woord die man. Heerlijk! Wat heb ik een bewondering voor die man z’n levensvisie, zijn kinderlijke onbevangenheid. Zijn filosofische quotes zijn om in te lijsten. In plaats van hem in een hokje te stoppen, zouden we eens goed naar de wijze woorden van deze man moeten luisteren. En er lering uit trekken. Dag Abbye: ‘ Mijn rijkdom zit niet in wat ik bezit, maar in hoe ik me voel’
****1/2 Net geen 5 sterren omdat de veelgebruikte verleden tijd mij op een gegeven moment wat irriteerde. De goede man leeft tenslotte nog. – Nicoliene
Voor wie Op de flap staat: voor liefhebbers van Jon Krakauers De wildernis in, maar ook voor iemand die geïnteresseerd is in een leven dat anders dan anders wordt geleefd. Voor liefhebbers van biografieën en geïnteresseerd zijn in lichaam én geest. Verwacht geen jubelend heldenverhaal, maar een complexe levensgeschiedenis.
Leuk weetje Dag is nu 82 jaar en leeft in zijn bus op de berghelling vlak bij de stad Vernon in Canada. Dag Aabye wordt ook wel ‘Father of the Freeride’ genoemd.
Kijken The ‘Most Elusive’ Man in North America (Never die easy) op Youtube geeft een inkijkje in Dag’s leven vanuit de stoere-man-in-de-bergen invalshoek. En als je je na het lezen van het boek afvraagt hoe Dag en de auteur klinken, kun je dit aflevering van The Current luisteren