In de Salt Boekenclub lezen we samen boeken. Boeken waar avontuur de rode draad is. Leden sturen boeken naar elkaar door. Van wat ze gelezen hebben, schrijven ze een review. Ook delen ze hun boekentips. Zo blijft de hele Salt community op de hoogte van interessant leesvoer. Dit is wat er onlangs is gelezen.
Titel Ooit waren er wolven (2022) ****
Auteur Charlotte McConaghy
Originele titel Once there were wolves (2021)
Uitvoering Paperback | € 22,50
Op de Flap Een wild en aangrijpend verhaal over de strijd van een vrouw die tegen elke prijs wolven opnieuw in de Schotse Hooglanden probeert te introduceren. Inti Flynn komt naar Schotland om veertien grijze wolven in de afgelegen Hooglanden te herintroduceren. Als wetenschapper weet ze dat wilde dieren de enige redding zijn voor het verwoeste landschap. Als vrouw hoopt ze op een nieuwe start.
Ze is niet meer wie ze was, veranderd en gesloten door het leed dat ze heeft gezien. Wanneer een boer dood wordt aangetroffen en een klopjacht op haar dieren begint, moet ze haar angsten onder ogen zien: is de wolf of de mens het beest in het bos? En zal ze ooit weer menselijk contact kunnen toelaten – of wordt ze verslonden door de wildernis die ze wil redden?
Het oordeel over het boek Ooit waren er wolven
“De flap doet al enig melodrama vermoeden en de openingszin belooft nog meer: “Toen we acht waren, sneed pap me van keel tot maag open”. De verklaring die volgt is heel bijzonder, en heel wat minder luguber dan mijn eerste gedachten daarbij. En in dit boek zitten nog veel meer verrassingen.
Behalve een verhaal over de herintroductie van de wolf, gaat het in het boek Ooit waren er wolven ook over hoe ver je gaat voor je idealen, over de relaties binnen Inti’s familie, over leugens en over de onherstelbare schade die een trauma kan veroorzaken. Daar bovenop is het ook nog een liefdesverhaal en een who-dunnit. Al met al te veel om het verhaal geloofwaardig te maken, maar het leest als een trein en ik kon niet stoppen met lezen.
McConaghy schreef deze roman – zoals ze zelf aangeeft – uit een gevoel van diepe ontreddering over het verlies van onze natuurlijke wereld. Ze deed een poging om een landschap opnieuw te verwilderen en spreekt haar dank uit richting de natuurbeschermers die proberen het tijd te keren. Deze liefde voor de wilde natuur spreekt ontegenzeggelijk uit de vaak bijna poëtische taal waarmee hierover geschreven wordt. Wat ik knap vind in het verhaal is dat ondanks de soms zwart-witte woorden die de hoofdfiguren in de mond gelegd worden, zwart niet zwart blijkt te zijn en wit niet wit blijft. Niemand in deze roman is perfect en niemand is de grote boosdoener.” – Masja
Voor wie Natuurliefhebbers die van nuance én verrassingen houden en zich niet laten afschrikken door een flinke scheut ongeloofwaardigheid.
Leuk weetje De wolf is terug in Nederland sinds 2015. Niet door herintroductie: deze wolven zijn zelf de grens over gelopen vanuit Duitsland en de Alpen. Naast de wolf is nu ook de goudjakhals in opmars vanuit Zuid-Oost Europa.
Kijken McConaghy heeft zich onder meer laten inspireren door de beroemde en geslaagde herintroductie van de wolf in Yellowstone National Park in 1995.De korte film “Hoe wolven rivieren veranderen” laat zien hoe hierdoor een heel ecosysteem en landschap verandert.
Bekijk hier de korte film Hoe wolven rivieren veranderen: