Eind augustus 2024 bracht Garmin met de fēnix® 8-series de meest ultieme, multisport smartwatch op de markt. Salt behoorde tot de groep die the new kid als een van de eerste mocht testen.
Fast Facts
Garmin introduceerde de eerste fēnix in 2012, speciaal ontworpen voor outdoor liefhebbers en avonturiers die baat hebben bij een geavanceerde, robuuste GPS-smartwatch met tracking en uitgebreide navigatiemogelijkheden. Hierna volgden fēnix 2 (2014), fēnix 3 (2015), fēnix 5 (2017), fēnix 5 Plus (2018), fēnix 6 (2019), fēnix 7 (2022) en nu in 2024, de Garmin fēnix 8.
Ontwerpgedachte Een eersteklas multisport gps-smartwatch gemaakt voor serieuze atleten en avonturiers die hun grenzen willen verleggen.
Tech specs AMOLED-scherm, 5 waterdichte metalen knoppen, hoogtemeter, barometer, kompas, ingebouwde luidspreker en microfoon, ingebouwde LED-zaklamp, zonnepaneel, geavanceerde coach en trainingsprogramma’s van 4-6 weken, LiveTrack, duikmogelijkheden, Garmin Messenger ™-app, Garmin-Pay, geavanceerde kaarten en navigatie met downloadbare TopoActive-kaarten met reliëfschaduw, plus ingebouwde kaarten voor duizenden golfbanen en skiresorts wereldwijd. En nog veel meer.
Batterijduur Afhankelijk van het model en de instelling tot wel 48 dagen.
Uitvoeringen Er zijn 3 maten: 43 (voor de smallere pols), 47 en 51 mm en 3 uitvoeringen: AMOLED, SOLAR en FĒNIX E. Bandjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Adviesverkoopprijs v.a. € 999,99.
Meer info Garmin.com
Het verhaal
Garmin is een van de meest prominente bedrijven op het gebied van navigatie- en draagbare technologie, en hun smartwatches zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van sport en gezondheid. De geschiedenis van Garmin begint echter in een heel ander tijdperk en met een andere focus.
Beginjaren: Navigatie en GPS-technologie
Garmin Ltd. werd in 1989 opgericht door Gary Burrell en Min Kao, twee ingenieurs met een visie om navigatietechnologie beschikbaar te maken voor de consument. Ze begonnen met het ontwikkelen van producten die gebruikmaakten van GPS (Global Positioning System), wat destijds een nieuwe en innovatieve technologie was. De naam ‘Garmin’ is een combinatie van de oprichters’ voornamen: “Gar” van Gary en “Min” van Min Kao. In de beginjaren richtte het bedrijf zich vooral op de luchtvaart en scheepvaart, waar betrouwbare navigatie van cruciaal belang is.
In de jaren ’90 kwam Garmin met de eerste draagbare GPS-ontvangers voor consumenten. Deze apparaten waren meteen een succes en werden populair bij onder meer wandelaars, zeilers en piloten. Garmin breidde haar aanbod uit naar de automobielsector met GPS-systemen die bestuurders hielpen navigeren zonder kaart. Dit succes in de automobielmarkt maakte van Garmin een belangrijke speler in de consumentenelektronica.
Expansie naar de sportmarkt
In de vroege jaren 2000 begon Garmin zijn technologie te richten op sporters, met producten zoals de Forerunner-serie. Dit waren de eerste sportgerichte apparaten met GPS, waarmee hardlopers hun afstand, snelheid en locatie konden bijhouden. Het werd een revolutionair product voor de sportwereld, en Garmin stond al snel bekend om de nauwkeurigheid en kwaliteit van zijn technologie. Met het succes van de Forerunner-serie breidde Garmin verder uit naar andere sporten, zoals fietsen (met de Edge-serie) en golf (met de Approach-serie).
De intrede in de smartwatch-markt
De opkomst van smartwatches aan het eind van de jaren 2000 en begin jaren 2010 bracht een nieuwe uitdaging voor Garmin. Terwijl Apple, Samsung en Fitbit het grootste marktaandeel hadden in de breed georiënteerde smartwatch-markt, richtte Garmin zich op een niche: de serieuze sporter en outdoorliefhebber. Garmin lanceerde de Fenix-serie, een robuuste smartwatch met GPS, die specifiek was ontworpen voor avontuurlijke activiteiten zoals wandelen, fietsen, klimmen en skiën.
Door zich te focussen op duurzame, sport-specifieke functies onderscheidde Garmin zich van de concurrentie. In plaats van simpelweg apps en meldingen aan te bieden, richtte Garmin zich op functies zoals hartslagmonitoring, VO2 max metingen, trainingsbelasting, en zelfs slaapmonitoring. Dit maakte hun smartwatches tot favorieten bij atleten, avonturiers en mensen die gezondheid en prestaties serieus nemen.
Innovatie en groei
Garmin bleef innoveren en introduceerde geavanceerdere modellen met nieuwe technologieën, zoals opladen met zonne-energie, ingebouwde muziek en betalingen via Garmin Pay. Garmin was ook een van de eerste merken die smartwatches introduceerden met focus op gezondheidstrends, zoals het meten van zuurstofniveaus in het bloed (SpO2), ademhalingstracking, en zelfs detectie van abnormale hartslagpatronen.
Getest: Garmin fēnix 8
SaltLabRat Natasha Bloemhard
“Ik had de eer om tot de groep te behoren die als een van de eerste kennis mocht maken met de Garmin fēnix 8. Met een kleine pols kreeg ik de 43 mm, AMOLED Sapphire, Soft Gold with Fog Gray/Dark Sandstone Silicone Band om. Als liefhebber van natuurlijke kleuren scoorde deze desert-uitvoering bij mij direct een 10 voor de ‘looks’. Ook het vlijmscherpe beeld van het AMOLED-scherm met duidelijke kleurenanimaties spatte eruit.
Maar eigenlijk moet ik beginnen te zeggen dat ik nog nooit eerder een Garmin horloge had gedragen. Ruim een maand geleden was ik dus nog een totale rookie op het Garmin-pad. Van enige vergelijking kunnen maken met eerdere modellen, is dus geen sprake. Ervaring met een sporthorloge had ik al wel. Ik droeg al enkele jaren een Polar Ignite, de eerste versie die in 2019 op de markt kwam. Tot die tijd had ik zelfs nog nooit eerder een (sport)horloge gedragen. Maar bijna iedereen om mij heen draagt Garmin. Belangrijkste redenen die ik altijd hoor zijn de navigatiemogelijkheden en de batterijduur. Twee kenmerken die heel erg veel met elkaar te maken hebben en van enorm belang zijn als je lang(er) onderweg bent, vooral in onbekend gebied waar verdwalen een serieuze optie is.
Dus toen ik eindelijk de kans kreeg om zelf een Garmin te testen, was ik bij voorbaat al stoked. En omdat de nieuwe telg speciaal gemaakt is voor (eersteklas) multi-sporters, lijkt dit horloge op mijn lijf geschreven. Zo behoren mountainbiken, gravelbiken, boulderen, hiken, wandelen, yoga, krachttraining en af en toe ook nog wat suppen tot mijn vaste activiteiten.
Eersteklas zou ik mezelf zeker niet willen noemen. Ik ben geen hardcore atleet die zich strikt aan trainingsprogramma’s houdt en constant op zoek is naar verbetering van de prestatie. Voor atleten die dat wel zijn, biedt de fēnix 8 een bijna intimiderende hoeveelheid opties. Ik schrok me dan ook een hoedje toen ik de gebruiksaanwijzing van deze krachtpatser downloadde: 180 pagina’s!!! Alsof je een studieboek opent. En dat is het ook, en ook eentje waarvoor je echt de tijd moet nemen, want elke optie/functie wordt stap-voor-stap uitgelegd. Door een heldere inhoudsopgave kun je echter gemakkelijk alle hoofdstukken overslaan waarvan je weet dat je daar (voorlopig) toch niets mee doet en kun je gelijk beginnen met de hoofdstukken die voor jou wel belangrijk zijn.
Na de basisinstellingen – waarbij je alles wat je wilt van je smartphone aan je watch kunt koppelen – en de ontdekking van toffe functies zoals het opkomen en ondergaan van de zon, de maanfases en het weerbericht voor de komende vijf dagen, dook ik gelijk in wat voor mij het belangrijkst is: hoe kan een horloge mij helpen om training en herstel goed in balans te houden? Nou, hiervoor heeft Garmin voor de fēnix 8 zo’n beetje alles uit de kast getrokken wat ze op dit moment weten. Zo biedt deze fēnix diverse holistische tools met betrekking tot slaap, dutjes, hartslagvariabiliteit, Body Battery (een realtime schatting van je energieniveau), stressregistratie en aanbevelingen voor hersteltijd – alles handig verpakt in een dagelijks ochtendrapportje.
Ook de informatie over je VO2 max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam per minuut kan opnemen) geeft waardevolle informatie over je trainingsfitheid. Tel daar de Training Readiness, Endurance en Hill scores bij op en ik had al snel door dat ik met de fēnix 8 een ongelooflijk uitgebreid gezondheids- en fitnesshorloge om mijn pols droeg.
Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je hiervoor wel eerst een behoorlijke hoeveelheid data – in de Garmin Connect app – moet verzamelen om écht goede verbanden tussen al deze opties te kunnen leggen. Zo ver is het bij mij niet gekomen, hiervoor draag ik het horloge nog te kort, maar het feit dat de fēnix 8 al deze kostbare informatie voor mij bij elkaar kan scharrelen, is wel een enorme trigger.
Daarnaast registreer ik graag mijn activiteiten. Dat begint bij het samenstellen van je eigen sportmenu – vrijwel alles wat je kun bedenken staat erin – waarna je heel gemakkelijk via de vijfknopsbediening of het touch screen door je eigen instellingen scrollt en je activiteit activeert.
Ik testte de watch op een roadtrip door Amerika – tijd werd automatisch aangepast – en werd in de bergen vooral heel erg blij van de ABC-app waarmee je in één oogopslag hoogtemeter, barometer en kompas tevoorschijn tovert. Naast uiteraard alle gegevens op het gebied van afstand, tijd, calorieën, hartslag én je route op de kaart. Wat ik ook een hele toffe functie – en vooral veilige gedachte – vind is de zogenaamde ongelukkendetentie. Mocht je onderweg iets overkomen en je niet meer in staat zijn om zelfstandig thuis te komen, dan kun je met je watch een waarschuwing versturen, inclusief exacte locatie, naar familie of vrienden.
Met de LiveTracking optie houd je mensen op de hoogte van waar je uithangt. Aan het uitgebreid testen van de navigatietools ben ik (nog) niet toegekomen, ik hoop dat ik de watch nog even mag dragen zodat ik deze review hiermee kan uitbreiden. Wel heb ik verrassend veel gebruik gemaakt van de LED-lamp, niet alleen om in het donker het sleutelgat te vinden, maar ook om in een vreemd huis ‘s nachts veilig de weg naar het toilet te vinden. 🙂
Daarnaast kwam ik gaandeweg achter de enorme hoeveelheid aan beschikbare widgets en functionaliteiten die je kunt gebruiken om je horloge aan te passen, van snelkoppelingen naar services zoals Garmin Coach tot een Tides-widget voor openwaterzwemmers en surfers. Je kunt muziek downloaden, synchroniseren met Strava en oproepen ontvangen (maar niet maken) op je pols.
Conclusie: Garmin fēnix 8
De Garmin fēnix 8 is een multisport smartwatch voor geeks die smullen van ongelimiteerde technologie die door Garmin tot de laatste druppel van wat op dit moment mogelijk is, is uitgeknepen. Het resultaat hiervan is niet alleen een bak aan gegevens waarmee serieuze sporters hun prestaties kunnen monitoren en verbeteren en gezondheid freaks meer over hun eigen lichaam te weten komen, maar ook dat je een horloge draagt waarvan je heel veel kunt leren. Het vereist wel een diepe duik in de gebruiksaanwijzing om alles wat erin zit eruit te kunnen halen. Maar als je dat gelukt is, heb je met een aanschafprijs van € 999,99 (v.a.) waarschijnlijk een koopje.