Salt testte afgelopen zomer de Stromer ST2 PINION, een urban beauty die je snel van A naar B brengt.
Fast Facts
Sinds in maart 2023 werd de ST2 PINION Launch Edition op de markt gebracht, als opvolger van de ST2 Belt.
Ontwerpgedachte een speed pedelec die je snel van A naar B brengt, ideaal voor woonwerk-verkeer.
Tech specs CYRO Drive 3 achterwielmotor, PINION C1.6 versnellingsbak, onderhoudsvrije Gates Carbon riemaandrijving, verstelbare stuurpen, ROXIM-lampen, schijfremmen, spatborden, bagagerek, geïntegreerde display met touch screen en standaard een 655 Wh batterij met een laadtijd van 4 h 15 min.
Bereik tot 120 km. Optie: upgrade naar 180 km met een 983 Wh batterij.
Gewicht 33,1 kg
Kleur Moon Grey, Dark Grey of Electric Green (Launch Edition)
Prijs v.a. € 6.890
Stromerbike.com
Het verhaal Stromer is een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van hoogwaardige elektrische fietsen. Het bedrijf werd opgericht in 2009 door Thomas Binggeli in Oberwangen, Zwitserland, met als doel de norm en het imago van elektrische mobiliteit te veranderen. Met zijn eerste e-bike, de Stromer V1, schudde Binggeli de industrie dan ook gelijk op. Achterwielaandrijving, ongewoon veel vermogen, sportief design en een geïntegreerde accu zorgden ervoor dat de V1 vanuit stilstand de speed pedelecs van zijn tijd inhaalde.
In de jaren die volgden breidde Stromer het assortiment gestaag uit, waarbij er verschillende modellen werden gelanceerd om aan de behoeften van verschillende soorten rijders te voldoen, van stadsfietsers tot liefhebbers van langeafstandsritten. Innovatie heeft bij Stromer altijd hoog in het vaandel gestaan, waardoor het bedrijf een reputatie heeft opgebouwd van een toonaangevende producent van hoogwaardige elektrische fietsen die niet alleen indruk maken door hun prestaties en technologie, maar ook door hun aandacht voor design, duurzaamheid en gebruikerservaring.
Fabrieksomschrijving Stromer ST2 PINION is ontwikkeld om je comfortabel, veilig en dynamisch van A naar B te brengen.
Typeaanduiding ST staat voor de eerste 2 letters van STromer en de 2 refereert naar de nummering waarin Stromer haar modellen heeft ingedeeld: ST1, ST2, ST3, ST5 en de ST7. De ST2 is verkrijgbaar in 3 verschillende uitvoeringen: ST2, ST2 PINION en ST2 PINION Launch Edition.
Onder de motorkap een CYRO Drive 3 achterwielmotor, een PINION C1.6 versnellingsbak met 6 versnellingen en een onderhoudsvrije Gates Carbon riemaandrijving.
Leuk detail In de U op het balhoofd, dat staat voor het gepatenteerde U-shock systeem, zit een Led-lampje dat gaat branden zodra je de fiets activeert. Een ander leuk detail is de magneetsluiting van de lader waardoor deze letterlijk in één klap goed op zijn plek zit. Geen gepruts dus met de stekker.
Nice to know Voor wie op zoek is naar iets, unieks heeft Stromer van de ST2 ook een Launch Edition gemaakt. Geproduceerd in beperkte oplage en herkenbaar aan een opvallende knalgroene kleur.
SaltLabRat @natasha_bloemhard
“Afgelopen zomer had ik de eer om een tijdje gebruik te mogen maken van de ST2 PINION. Ik woon in Baarn en de Salt Werkplaats staat in Amersfoort. Hiertussen zitten 10 heerlijke fietskilometers die grotendeels de rivier de Eem volgen. Een afstand die ik regelmatig fiets – meestal op een vintage racefiets – en waarover ik gemiddeld 20-25 minuten doe. Afhankelijk van de wind, de stoplichten en de brug die open kan staan.
Ik keek uit naar deze fiets, maar onze start was op meerdere fronten warrig. Ten eerste door de maatvoering. De ST2 PINION komt in 2 maten: M en L. Met mijn lengte van 1.65 m zou een S dus mijn maat zijn. Maar deze bestaat niet omdat het frame dan te klein is om de (uitneembare) accu in te plaatsen. Ik kreeg dus een M. Om hier op te komen had ik het gevoel een keukentrap nodig te hebben. Bovendien moest ik – altijd gewend aan een sporthouding op de fiets – enorm wennen aan de rechtop zithouding.
Ook met het display, dat keurig in de bovenbuis is geïntegreerd en via een touch screen te bedienen is, was ik niet direct dikke vrienden. Om te beginnen vroeg de fiets om de trapkracht te kalibreren. Maar over het hoe en waarom kon ik nergens uitleg vinden. De gebruiksaanwijzing ging vooral over hele technische zaken; dingen waar je als fietser helemaal geen verstand van hebt en eigenlijk ook niet wilt hebben. Maar een heldere en eenvoudige uitleg over alle knoppen en toetsen die je als gebruiker nu juist wél graag hebt, ontbreekt. En dat is een gemiste kans om de gebruiker kennis te laten maken met alles wat erin zit.
Hetzelfde geldt voor het gebruik van het PINION-versnellingssysteem dat zich in de trapas van de fiets bevindt. Onderhoudsvrij, nauwkeurig en efficiënt maar het is wel even wennen om ermee te fietsen. Het schakelen heeft wat weg van het schakelen met een motorfiets. Als je volle bak aan het fietsen bent, in een zware versnelling, en je moet (plots) in de remmen, dan moet je niet vergeten direct terug te schakelen naar een lichtere versnelling om te voorkomen dat je vrijwel helemaal stil komt te staan.
Het is dus vooral een kwestie van wennen. Maar vanaf het moment dat ik deze premium versnellingsbak onder de knie had, én ik bovendien gewend was aan de typische rechtop zithouding, had ik het gevoel zojuist geslaagd te zijn voor mijn vliegbrevet.
Iedere ochtend haalde ik de ST2 steigerend uit mijn ‘hangar’, hing mijn fietstassen aan het minimalistische bagagerek, klikte mijn helm vast en sjeeste volle bak, in 15 minuten naar de redactie. Wooohhhóóóóh, zo snel had ik de afstand nog nooit afgelegd. Van de drie keuzes in trapondersteuning koos ik meestal voor de maximale duw in de rug, gewoon omdat het kon. Het gevoel van snelheid vond ik domweg te leuk om voor minder dan 45 km/uur te gaan. In combinatie met mijn eigen trapkracht die ik eveneens vol inzette, bereikte ik zelfs vaak een maximale snelheid van bijna 50 km/uur. De vrijwel autoloze polderwegen en het brede fietspad van glad asfalt langs de Eem leenden zich hier ook uitstekend voor.
Was het dan alleen maar hosanna? Bijna maar niet helemaal, want op een slechter wegdek met keien, kuilen en wiebelende stoeptegels gieren zowel het rijcomfort als de snelheid naar beneden. Dat komt vooral door de stijve voorvork, het stijve frame en het directe rijgedrag. Met name dit laatste in combinatie met een hoge zit, die ervoor zorgt dat je weinig gewicht op het voorwiel hebt, creëert een ietwat nerveus voorwiel met minimale grip. Door je snelheid te temperen en je handjes stevig op het stuur te houden, haal je dit ongemak weg.
Conclusie
Het rijden op de ST2 PINION was voor mij een liefde die moest groeien. Het design is oogstrelend mooi en werkte vanaf het eerste moment als een magneet. De wereld door de bekende roze bril. Ondanks dat de karaktereigenschappen wat uitdagender waren, heeft de ST2 PINION mij weten te overtuigen. Meer dan, zelfs. Daar komt bij dat ik mijn auto gedurende een maand aanzienlijk minder heb aangeraakt. Een snelle rekensom leerde me dat ik de investering in de fiets, op basis van de besparing op mijn brandstofkosten, in minder dan 4 jaar heb terugverdiend. Toen het moment daar was dat ik de testfiets weer moest inleveren, had ik er stiekem toch flink de pest in.”
PLUS
Zwitserse precisie
Prachtig design
Onderhoudsvrij en efficiënt PINION-versnellingssysteem
Onderhoudsvrije Gates Carbon aandrijfriem
Verstelbare stuurpen
Geruisloos
Groot bereik
Binnen luttele seconden op 45 km/u
Connectiviteit met de OMNI-app op basis van bluetooth
ROXIM-lampen met dimlicht (600 lumen) en grootlicht (900 lumen)
Rijplezier op strak asfalt
MIN
Ontbreken van een heldere gebruiksaanwijzing
Een toeter waarmee je iedereen de stuipen op het lijf jaagt
Instabiel rijgedrag op slechte wegen
Flink gewicht
Matig achterlicht