De nieuwste muziekdocumentaire van Disney+ is een viering van de legendarische band die met het iconische, harmonieuze geluid dat ze creëerden een revolutie teweegbracht in de popmuziek. Met The Beach Boys kwam de Californische droom tot leven en hield hiermee vervolgens vele fans generaties lang in de ban. Filmmaker Frank Marshall vertelt wat hem dreef om The Beach Boys documentaire te maken.
Frank Marshall, een van de meest succesvolle filmmakers in de geschiedenis van Hollywood, begon zijn reis naar de documentaire The Beach Boys met een simpele vraag: “Waarom werkte hun band wel en de mijne niet?”
Marshall groeide op in Newport Beach, Californië. Hij werd omringd door de surfcultuur waar The Beach Boys onmiskenbaar deel van uit maakten. “Ik was een surfer toen ik op de middelbare school zat. En ik zat ook in een kleine band”, zegt Marshall. “Mijn vader leerde me gitaar, en dus speelden we surfmuziek, maar het was allemaal instrumentaal. Toen kwamen deze jongens die teksten en melodieën aan surfmuziek toevoegden. Met hun iconische, harmonieuze geluid brachten ze een revolutie teweeg in de popmuziek. Ik wilde weten hoe dit allemaal kon gebeuren.”
In de documentaire zet Marshall de lens op het bescheiden familiebegin van de band en de oorspronkelijke bezetting: de broers Brian, Dennis en Carl Wilson, samen met hun neef Mike Love en vriend Al Jardine.
De film beschrijft de steeds evoluerende line-up wisselingen van de band tot in de kleinste details. Maar de documentaire schetst ook een familieportret van verlies, doorzettingsvermogen en triomf. “De uitdaging bij het maken van deze documentaire was dat er zoveel verhalen te vertellen waren”, zegt Marshall.
Het meest verbazingwekkende dat Marshall ontdekte tijdens het maken van de documentaire is dat er in de jaren zestig ‘twee groepen’ waren. Een opnamegroep (ook wel ‘de thuisblijvende groep’ genoemd) en een reisgroep. “De thuisblijvende groep was Brian Wilson, en de jongens gingen allemaal op tournee”, zegt hij.
Met The Beach Boys kwam de Californische droom tot leven
Foto’s: Michael Ochs Archives/Getty Images
“Rondtoeren bracht voor Brian te veel druk met zich mee. In de tijd dat de reisgroep onderweg was, creëerde Brian de ongelooflijke liedjes waarmee hij de band onsterfelijk maakte. Als de melodie stond, volgde Mike met zijn teksten. Hierna kwamen de andere jongens om hun zangpartijen in te zingen. Die werkwijze maakte The Beach Boys uniek.”
The Beach Boys waren zelden de band waarvan ze de indruk wekten te zijn
Als Brian zich niet had teruggetrokken uit de ‘reisgroep’ zou hij, volgens Marshall, nooit de tijd en rust hebben gevonden om binnen één jaar, in 1966, drie legendarische albums te verwezenlijken: The Beach Boys Party! Het Pet Sounds-album en Good Vibrations. Het laatste album werd in datzelfde jaar nummer 1 in de VS en Groot-Brittannië.
“Brian’s vermogen om prachtige melodieën en harmonieën te schrijven zal moeilijk te evenaren zijn”, zegt Marshall. “Hoewel de muziek van The Beach Boys tijdloos blijft, is het echte verhaal van de band tot nu toe slechts gedeeltelijk verteld en vaak verkeerd begrepen.”
Diverse internationale filmcritici vinden het echter jammer en een gemiste kans dat de donkere kant van hun buitengewone verhaal in deze documentaire letterlijk onderbelicht is gebleven. The Beach Boys waren zelden de band waarvan ze de indruk wekten te zijn.
Desondanks is de muziek van The Beach Boys al meer dan zestig jaar een onuitwisbaar onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Van ‘Surfin’ USA’ en van ‘Wouldn’t It Be Nice’ tot ‘California Dreamin” en ‘Kokomo’, elk nummer heeft een speciale plaats in de muziekgeschiedenis – en in de harten van miljoenen fans wereldwijd.