In ons kleine kikkerland is het water nooit ver weg. Toch zijn er van die plekken waar het nog net wat lekkerder kolkt, klotst of kabbelt. Tien tips voor een drijfnatte zomer.
Tekst: Matthijs Meeuwsen
e-Foilen
Anker uit Rotterdam, Amsterdam, Tilburg, Nijmegen, Loosdrecht en Heeg.
Te water e-Foilen.
Kopje onder Een beetje surfer herken je aan de natte haren. Hoewel, das war einmal. Sinds verstokte wind-, golf- en kite-surfers van Waimea tot Wijk aan Zee verslingerd zijn geraakt aan de hydrofoil houdt menigeen de manen droog. Dankzij deze draagvleugel onder je surfboard wordt de hele plank omhooggetild en zweef je boven het water als Alladin op zijn tapijt.
Zolang de golven – of de wind – je een stevige duw in de rug geven tenminste; en dat is weg van de kust niet bepaald vanzelfsprekend. Vandaar dat de kornuiten van Flying Fish Foils ook het zogeheten e-foilen naar Nederland hebben gehaald. In deze nieuwste loot aan de surfstamboom is de draagvleugel voorzien van een elektrisch propellermotortje. Resultaat: ook op spiegelgladde stadsgrachten of windstille binnenmeren houdt je plank de vaart er lekker in.
Ook eens uitproberen? Via flyingfishfoils.nl boek je een les – van groepslessen tot privéleraar – op zeven locaties in het land.
Groene Wissel
Anker uit Schiermonnikoog.
Te water Wandelen.
Kopje onder Bart van der Schagt is een ware kilometervreter. Meneer is niet alleen de geestelijk vader van menig NS-wandeling, maar ontwierp sinds 2010 bovenal zo’n 650 van zijn Groene Wissels: geliefde wandelroutes (zie: wandelzoekpagina.nl) die steevast beginnen en eindigen bij een bus- of treinstation. Een favoriet kiezen is een onmogelijke klus. Maar vraag de meesterkuieraar om zijn magnus opum en één tocht prijkt toch steevast bovenaan: Groene Wissel nummer 432.
Vanaf de veer van Schiermonnikoog krult deze route 16 kilometer lang door de weldadige natuur van het waddeneiland. Over eindeloos strand en schelpenpaden, en dwars door duinbossen, rietmoerassen en kwelderpracht.
De wandeling is een dubbeldikke aanrader voor elke waterrat die een dagje op het droge wil doorbrengen – of in ieder geval een paar uurtjes – zonder de zee al te ver achter zich te laten.
Tot 15 juli is de route helaas nog onbegaanbaar vanwege broedende vogels. Maar deze wandeling is het wachten waard. En anders heeft @Wandelbart op Schiermonnikoog nog eens vijf ander wissels uitgezet, met onderweg genoeg mogelijkheden voor een plons.
Verkrijgbaar in de Salt shop
Do Walk
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wandelen een van de gezondste sporten is, zowel voor je lichaam als voor je geestelijke gezondheid. Je leest hier meer over in het boekje Do Walk.
Bestellen kan via de Salt shop.
Fietskunst
Anker uit Limburg.
Te water Fietsen.
Kopje onder Het wemelt in onze contreien van de fietsroutes langs rivieren en meren. Maar een fietsroute die je stalen ros dwars door het water voert – en dat zonder roestrisico – is andere koek. Vooruit, je moet wel even de grens oversteken naar Belgisch Limburg. Ten westen van Maastricht vind je in het uitgestrekte vijverlandschap bij Bokrijk namelijk het fietspad slash kunstwerk ‘Fietsen door het Water’.
Dit 212 meter lange pad voert door een sleuf die in het water verzonken is. De waterspiegel bevindt zich aan weerszijden dus op ooghoogte, waardoor je vanaf het zadel bijna het idee krijgt dat je als Mozes de Rode Zee in tweeën trapt. Het ontwerp nabij fietsknooppunt 91 maakt onderdeel uit van een drietal ‘fietskunstwerken’.
Ruim 22 kilometer naar het oosten – tussen knooppunten 550 en 551 – stuit je op ‘Fietsen door de Heide’: een fotogenieke fietsbrug die 300 meter lang boven de Mechelse Heide zweeft. Zo’n 45 kilometer noordelijker wacht bij knooppunt 272 ook nog eens ‘Fietsen door de Bomen’. Op dit duizelingwekkende pad tuf je tot op 10 meter hoogte een dubbel rondje door de kruinen van Vlaanderens grootste bos.
Noordzeewandelen
Anker uit Scheveningen, Goeree of Amsterdam.
Te water Wandelen.
Kopje onder De zee is van zichzelf. Vanuit dit uitgangspunt werd vier jaar geleden De Ambassade van de Noordzee opgericht. Dit bonte collectief van kunstenaars, ecologen, architecten, juristen en onderzoekers wil al het leven in zee een stem geven. Middels tal van vaak kneitercreatieve initiatieven probeert de Ambassade burgers en besluitvormers te laten nadenken over onze huidige en toekomstige relatie met de zee.
Zodoende werd vorig jaar ook de Noordzeewandeling in het leven geroepen. Één wandelroute, maar toch op drie verschillende plekken langs de Nederlandse kust te lopen. Hoe? Zoek op de site van futurelab Waag (waag.org) naar de Noordzeewandeling, download het zogeheten wandelpakket en snoer de stevige stappers aan.
Naast een wandelkaart en gpx-coördinaten bevat het pakket een serie ‘gespreksstofkaartjes’, die ondanks hun naam ook voor de eenzame mijmeraar zijn te gebruiken. Terwijl je langs de kust stiefelt, word je zonder opgeheven vingertje – maar met een reeks boeiende vragen, feiten en opdrachten – steeds meer uitgedaagd om je geest te slijpen aan gewichtige onderwerpen als onderzeese geluidsoverlast, visconsumptie, windmolenparken en de zeespiegelstijging.
Kanokamperen
Anker uit Nationaal Park Weerribben-Wieden.
Te water Kanokamperen.
Kopje onder Een dagje kanoën is leuk. Maar een meerdaagse kampeervakantie per kano is nog veel leuker. Wie denkt dat je voor zo’n avontuur naar Duitsland of Zweden moet uitwijken, heeft het mis. Ook in de drijfnatte natuurpracht van Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je al peddelend van kampeerplek naar kampeerplek trekken.
Wie op eigen houtje de route, aanlegmogelijkheden, tentkeuze, overnachtingsplekken en paklijst wil uitvogelen, moet zijn borst natmaken voor een logistiek hoofdpijndossier. Gelukkig bieden de ervaren instructeurs van kanoschool Herbie Bird te Ossenzijl via kanokamperen.nl vijf arrangementen aan waarbij alle keuzestress is weggenomen. De routes zijn uitgestippeld. De kano’s liggen klaar. De tent, slaapzakken, matjes en proviand wordt waterdicht ingepakt.
En om extra beslagen ten ijs te komen worden voor vertrek nog de fijne kneepjes van de peddeltechniek doorgenomen. Daarna staat niks je meer in de weg om dagenlang bepakt en bezakt door het grootste laagveenmoeras van West-Europa te kanoën. Liever met beide benen op de plank? Ook een kampeerarrangement per sup behoort tot de mogelijkheden.
Verkrijgbaar in de Salt shop
Zwemgym
Anker uit Amsterdam.
Te water Zwemmen, triatlon.
Kopje onder Een goede borstcrawl is een kunstwerk. Ontspannen beenslag. Juiste handhoek. Vloeiend ademritme. Professionele zwemmers zijn dag in dag uit in de weer om hun techniek in het water tot in de puntjes bij te schaven. De meeste stervelingen ploeteren na wat eerste zwemdiploma’s op de basisschool echter de rest van hun leven met de… euh… Franse slag door het water.
Kwalijk? Neuh. Maar zonde is het wel. Met de juiste begeleiding kun je ook op latere leeftijd, en als doodeenvoudige zondagszwemmer, immers nog grote vooruitgang boeken qua techniek, snelheid en uithoudingsvermogen. Precies deze gedachte vormde vijf jaar geleden de basis voor de oprichting van SwimGym: Neerlands eerste zwembad waar amateurzwemmers en -triatleten kunnen trainen als een prof.
Het bad aan de Amsterdamse Wibautstraat is verdeeld in twee banen van 50 meter; doordeweeks opgedeeld in vier korte banen. Roerganger Johan Kenkhuis – zelf een Olympisch medaillewinnaar op de Spelen van Athene – biedt zijn leden niet alleen persoonlijke begeleiding van doorgewinterde coaches, maar ook professionele videoanalyses, trainingsprogramma’s en een uitgebreide app met trainingstips in water en op wal.
Snorkelsafari
Anker uit Het Grevelingenmeer.
Te water Snorkelen.
Kopje onder Iedereen heeft wel eens gesnorkeld. Op vakantie in het buitenland tenminste. In zo’n oord met blauw water, wit zand en roodverbrande toeristen. Dat je ook in eigen land zonder duikbrevet verdraaid aardig naar het onderwaterleven kunt turen weten maar weinigen. Reden voor het Zeeuwse duikcentrum De Witte Boulevard om via snorkelsafari.nl heuse – jawel – snorkelsafari’s aan te bieden.
Huh, het vaderlandse zeewater is toch zo troebel dat je je eigen tenen niet eens kunt zien? Aan de kust wel ja. Maar achter de Grevelingendam heeft niemand last van woelige getijden en rondstuivend zand. Resultaat: in het Grevelingenmeer – het grootste zoutwatermeer van Europa – profiteert krab, kwal, vis én snorkelaar van kraakhelder water. Vanuit Brouwersdam vaar je in een zucht naar het onbewoonde eilandje Ossehoek, middenin het meer. Bril op. Flippers aan. Plons!
Onder water vergaap je je aan kakelbonte zeesterren, reusachtige oesters, stekelige zee-egels, glinsterende zakpijpen en nog veel meer onderwaterleven. Met een beetje geluk komt er zelfs een zeehond buurten.
Supmarathon
Anker uit Winsum.
Te water Op de sup-plank.
Kopje onder Het Groningse Winsum gaat prat op haar status als het mooiste dorp van Nederland (volgens een verkiezing van de ANWB) en kanodorp bij uitstek (volgens de plaatselijke VVV). Maar het water van het Winsumerdiep – omzoomd door fotogenieke molens, boogbruggen en kinderkopjes – leent zich ook uitstekend voor een stevig potje suppen. In 4 kilometer peddel je een mooi rondje door de waterrijke wijken Obergum en De Brak.
Maar wie echt van de omgeving wil genieten, en de spierballen ondertussen flink op de proef wil stellen, slingert via het kanaal zo het Groningse achterland in. Ten westen van Winsum wacht het Reitdiepgebied, vol wierdedorpen, dijken, kolken en andere kletsnatte herinneringen aan de strijd tegen het water. In 23 kilometer (lees: zo’n acht uur bikkelen) sup je een prachtige ronde door het eeuwenoude cultuurlandschap.
De monstertocht is een van ’s lands allerlangste routes op happysupper.nl. Op deze fijne site – waar ook de kortere stadstocht door Winsum is terug te vinden – snuffel je simpel door bijna 200 sup-routes door heel Nederland, inclusief gpx-file, plattegrond, plankenverhuur, horeca en ov-opties.
Mountainbiken en zwemmen
Anker uit Gasselterveld.
Te water Zwemmen, mountainbike.
Kopje onder De azuurblauwe waterspiegel hoort op een Mexicaanse ansichtkaart. Het omringende dennenwoud lijkt te zijn weggesleept van de Finse toendra. Maar dit magistrale meer ligt toch echt in ons eigen Drenthe. Decennialang grepen de graafmachines aan de rand van boswachterij Gieten-Borger wild om zich heen. Maar de 50 meter diepe afgraving die zo ontstond heeft een tweede leven gekregen als misschien wel de mooiste zwemplas van ons land.
’s Zomers kun je vanaf een zestal spekgladde schansen – tot wel elf meter hoog! – met een noodvaart de plas in plonzen. Maar ook een minder druistige duik is hier een lust voor al je zintuigen. Dankzij ronddobberende leemdeeltjes heeft het Gasselterveld een opvallend tropische tint.
Als het al lukt om je los te weken uit zulk wonderschoon water, kun je prima opdrogen met een puike mountainbiketocht. Langs de westelijke oevers van de plas krult de razend veelzijdige mtb-route Gieten-Gasselte: een 32 kilometer lange vijfsterrenrit over zinderende zandpaden, slingerende singletracks en korte klimmetjes. Blijven tukken? In het aangrenzende woud hebben de mannen van Cabiner een paar van hun hippe hutjes verstopt.
Openwaterzwemmen
Anker uit Het Nieuwe Diep.
Te water Openwaterzwemmen.
Kopje onder Er was een tijd dat alleen maniakale triatleten, doorgewinterde goeroes – hallo Wim Hof! – en andere paradijsvogels zich waagden aan een duik in de Hollandse vennen en vaarten. Maar sinds de zwembaden in coronatijd noodgedwongen hun poort dichthielden, ontdekken steeds meer Nederlanders de verkwikkende verslaving die openwaterzwemmen heet. Ook binnen de bebouwde kom valt er voor buitenzwemmers genoeg te genieten.
Een van meest geliefde en geschikte stekken om wat baantjes te trekken is het Nieuwe Diep. Dit Amsterdamse meer tussen het IJ en de Watergraafsmeer – ooit ontstaan door een doorbraak van de Zuiderzee – viert dit jaar haar 600ste verjaardag. Waar de meeste watersporters ronddobberen in het Bovendiep, boven het Amsterdam-Rijnkanaal, hebben zwemmers juist het stillere Benedendiep gekoloniseerd. Vanuit het Flevopark stap je er zo het water in.
Goede kans dat journalist Jim Jansen en fotograaf Kjeld de Ruyter er ook in borstcrawl door het water klieven. Deze vaste badgasten van het Nieuwe Diep maakten onlangs het boek Zwemmersgeluk (178 pag.), waarin nog veel meer geschikte zwemlocaties door heel Nederland worden bewierookt.