9 alternatieve routes en plekken om lekker het buitenbeentje uit te hangen
Natuurlijk kun je prima kanoën in de Biesbosch of biken in de duinen van Schoorl. Maar de originaliteitsprijs ga je er niet mee winnen. Een beetje stilte evenmin. Eens wat anders dan maar? Salt selecteerde negen alternatieve routes en plekken om lekker het buitenbeentje uit te hangen.
Tekst: Matthijs Meeuwsen | Dit artikel verscheen eerder in Salt #86 - 2022
DRIJVENDE HUT
Wat Kanoën. Vaste prik De Biesbosch. Alternatief Het Horsterwold. Van het padje Amper vijftig jaar geleden kabbelde ten zuidwesten van Zeewolde nog het IJsselmeer, maar inmiddels reikt het grootste loofbos van Flevoland er naar de hemel. Het Horsterwold is de naam. En midden in dit unieke natuurgebied ligt De Stille Kern: een struingebied waar je in het wilde weg mag ronddwalen en zelfs het meest ingekakte ANWB-stelletje zo vanzelf de Bear Grylls in zichzelf ontdekt. Sinds het voormalige akkerland in 1996 werd overgedragen aan Staatsbosbeheer hebben de wilgen, essen, bevers, kastanjes en konikpaarden er vrij spel. Logisch dat de kompanen van Cabiner dit najaar precies aan de rand van dit vrijbuitersparadijs hun nieuwste hut openden. Het Cabiner-concept is onveranderd gebleven: met enkel plattegrond en proviand moet je op zoek naar een stijlvol doch off-the-grid wikkelhuisje dat ligt verstopt in de vaderlandse wildernis. Toch is er een primeur: dit hutje drijft op een meertje! De laatste etappe van je speurtocht moet je dus per kano afleggen. Gedurende je hele verblijf heb je deze kano tot je beschikking. Vanaf de voordeur van je hut stap je dus zo op voor een kilometerslange peddeltocht door het muisstille Horsterwold. Zei iemand daar ijsvogel? Warmlopen cabiner.com
OP GOED GELUK
Wat Langeafstandswandelen. Vaste prik Het Pieterpad. Alternatief Het Gelukkigerwijspad. Van het padje Natuurlijk kun je voor een potje bezinning naar Santiago de Compostela wandelen of op het Japanse eiland Shikoku de 88-tempelroute afvinken. Prima tochten. Vraag maar aan Wilco Kruijswijk; de kuierende kilometervreter kent ’s werelds beste pelgrimsroutes als de zak van zijn wandelbroek. Aldus ontstond het plan om met zijn zelfverzonnen Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier ook vanuit zijn én ons eigen Amersfoort een pelgrimsroute op poten te zetten. Vanaf streeksupermarkt Het Lokaal – in de achtertuin van de Salt-redactie – wandel je in zes dagetappes naar Doorn, Rhenen, Wijk bij Duurstede, Utrecht en weer terug naar Amersfoort. Meditatief wandelen is het devies op de 125 kilometer lange bedevaartstocht. In het bijbehorende Pelgrimspakket zit niet alleen een routegids met overnachtingsadressen en geschikte tussenstops voor een yoga- of tai chi-les. Nee, je wordt als polderpelgrim ook uitgedaagd om onderweg ontmoetingen met wildvreemden aan te gaan, kortstondig vrijwilligerswerk te doen, je gedachtes achter te laten in openbare logboeken en je tinnen Geluksmunt cadeau te doen aan iemand die wel een steuntje kan gebruiken. Van delen komt immers geluk. En is dat niet hetgeen waar alle pelgrims in werkelijkheid naar op weg zijn? Warmlopen Je kunt het Pelgrimspakket bestellen via gelukkigerwijspad.nl
APENKOOIEN
Wat Mountainbiken. Vaste prik Rondje Schoorl. Alternatief Monkeytrail Netersel. Van het padje Deze zomer werd er een ‘trailfund’ in het leven geroepen door wielersportbond NTFU (mogge, Ard!). Dit fonds is bedoeld om lokale fietsclubs een financieel duwtje in de rug te geven voor het aanleggen en onderhouden van mountainbikeroutes. Al na drie maanden toonden de vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel trots de eerste vruchten van het initiatief. De Brabantse moddervreters stampten in Netersel – tussen Tilburg en Eindhoven – een fonkelnieuwe rock garden, north shore- en boomwortelsectie uit de grond. Let wel: deze ‘monkey trail’ is niet voor de poes. Tenzij de poes een doorgewinterde mtb’er, wedstrijdrijder of bikeparkfanaat is tenminste. In totaal wacht er op de voormalige vuilstort nu een parkoers van 4,7 kilometer: een aaneenschakeling van slingerende singletracks, scherpe bochten en extreem steile drops en klimmetjes. In de top 10 van mtbroutes.nl liet Netersel bejubelde rondjes als Groesbeek, Spaarnwoude, Rhenen en Schoorl al snel naar stof happen. Toch nog energie in de tank? De pikzwarte tocht is eenvoudig te combineren met de 39 kilometer mtb-route van Bladel. Of reis af naar het Groningse Marum of het Drentse Anloo: twee andere routes die met hulp van het trailfund reeds een frisse facelift kregen. Warmlopen Op mtbroutes.nl vind je een beschrijving, hoogteprofiel en gpx-coördinaten van alle bovenstaande routes.
BOULDEREN AAN ZEE
Wat Klimmen. Vaste prik Overdekte boulderhallen door het hele land. Alternatief Buiten boulderen in Kijkduin. Van het padje Wij zijn er ook dol op, al die gelikte klimhallen die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar eerlijk is eerlijk: ook als fervente binnenboulderaar verlang je soms naar een frisse neus en een bries door je haren. Naar Kijkduin dus! Of preciezer nog: naar ‘De Puinbol’, weggestopt langs het Wijndaelerduin in recreatiegebied Puinduinen Ockenburg. Voor de gewone sterveling is deze kolossale sneeuwbal van brokkelende bakstenen simpelweg een monument dat herinnert aan de verwoestende nazi-jaren in Den Haag en omstreken. Maar boulderaars likken al decennia hun eeltvingers af bij het zien van het 5,5 meter hoge klimkunstwerk vol grillige grepen. Het mooie is dat De Puinbol mag en kan worden bedwongen door klimmers van elk niveau. Beginners zoeken gewoon hun eigen weg naar boven. Maar erkende klimgeiten beginnen vanuit een overhangende zitstart; vanwege de bolle vorm zit het venijn immers aan de onderkant van het monument. Met je snufferd op het steen vallen al gauw de cryptische aanwijzingen op die boulderaars sinds de jaren ’90 hebben achtergelaten. Ze maken onderdeel uit van vele tientallen uitgestippelde routes, met namen als Pas de Problème, Broken Elevator en Teeth Grinder. Warmlopen Op hexentric.nl staan handvaten om meer dan 40 van deze vaste routes op De Puinbol te ontcijferen.
OEREND ONVERHARD
Wat Wielrennen. Vaste prik Zwart asfalt. Alternatief De witte gravelwegen van de Achterhoek. Van het padje Dit najaar stonden erkende wegwielrenners als Mathieu van der Poel pardoes aan de start – en op het podium – van het WK gravel. Je zou het de definitieve doorbraak van het gravelbiken kunnen noemen. Maar wie verder kijkt dan zijn voorvork lang is, weet dat deze discipline van de wielersport al jarenlang aan een onstuitbare opmars bezig is. Bij het gravelbiken komt de ruigheid van het mountainbiken, de tactiek van de wegwedstrijd, de behendigheid van het veldrijden en de uitputtingsslag van de triatlon samen in één onweerstaanbare mengelmoes. Op naar de zongebleekte stofweggetjes van Italië dus? Ga toch fietsen! Ook in onze eigen Achterhoek liggen de strade bianche er doorgaans voortreffelijk bij. Vanuit Lochem stap je bijvoorbeeld zo op voor een 115 kilometer lange strooptocht over aangestampte zandwegen, vooroorlogse tractorpaden en overig gravelgenot. Warmlopen Op outdoorachterhoek.nl/gravelbiken vind je de routebeschrijving en gpx-file van de ‘Strade Bianche Achterhoek’ en nog veel meer lokale gravelrides. Nog geen eigen gravelbike onder de bips? Bij Berc Bike Studio Café in Zeddam rijd je na de espresso op een picobello huurfiets de deur uit. De smaak te pakken? Op gravelrides.cc heeft gravelgek Christiaan Warger de mooiste onverharde routes van ons land bij elkaar geharkt.
HET WILDE NOORDEN
Wat Wildspotten. Vaste prik De Veluwe. Alternatief Amsterdam-Noord. Van het padje Nee, wolven ga je (nog) niet vinden in Amsterdam. Maar wie denkt dat wilde dieren en planten zich alleen buiten de stadsgrenzen thuisvoelen, moet nodig weer eens naar onze hoofdstad toe. Van de ongeveer 40.000 wilde soorten die Nederland rijk is, rekent maar liefst een kwart (ook) Amsterdam tot zijn thuis; van ringslang tot roodwangschildpad en van gierzwaluw tot vos. Twee jaar terug werden in het Vondelpark zelfs twee fonkelnieuwe diersoorten ontdekt; waaronder een sluipwesp die sindsdien door het leven gaat als Aphaereta vondelparkensis. Ook in het noorden van de stad grijpt het groen steeds gretiger om zich heen. Reden voor ecoloog Joost Janmaat en ontwerper Reem Saouma om een prachtige stadsnatuurgids voor Amsterdam-Noord in elkaar te draaien. Het Wilde Noorden (2022, 168 pag.) is niet alleen een ode aan de urban jungle, maar biedt ook praktische routetips om er zelf op uit trekken. Van een kanotocht langs de oevers van het Oer-IJ tot een fietssnorkelexpeditie naar de Noorder IJplas en van een potje bushcraften in Tuindorp Oostzaan tot een veldtocht langs het talud van de A10. Warmlopen Bestel het boek bij je favoriete boekhandel.
DE TOCHT DER TOCHTJES
Wat Schaatsen. Vaste prik De Friese Elfstedentocht. Alternatief De Groningse Elfdorpentocht. Van het padje Laten we bidden. Nee, laten we de weergoden op onze blote knietjes smeken dat ze deze winter weer eens ouderwets uitpakken met een dikke laag ijs. Laten we hopen dat er altijd hoop is, ook nu we om de oren worden geslagen met steeds onheilspellendere klimaatkaarten en helrode statistieken. Laten we lachend de ijzers uit het vet halen. In Friesland natuurlijk, waar de Bonkevaart eindelijk weer eens op zijn grondvesten zal schudden. Maar ook bij de oosterburen in Appingedam! Dit dorp is immers de vaste start- en finishplaats van het Groningse Alternatief voor de Tocht der Tochten: de Elfdorpentocht. Dit schaatsfeest viert deze winter haar 40ste verjaardag én hopelijk de tiende editie. Een flink tikkeltje minder druk, bekend en uitputtend dan de concurrentie in Friesland natuurlijk. Maar daar zit juist ook de charme van deze erkende toertocht langs klinkende dorpen als Marsum, Holwierde, Godlinze en Oosterwijtwerd. In één rondje sjees je 25 kilometer langs witgesuikerde wierdedorpen en door diepgevroren polders. Maar doorgewinterde schaatsers worden in staat gesteld om maar liefst vier rondjes aan elkaar te rijgen. Warmlopen Houd de website van de plaatselijke schaatsclub in de gaten voor actuele ijsontwikkelingen: stveemsmond.nl. En smeek de weergoden. Smeek tot je niet meer smeken kunt!
OVERBRUGGEN
Wat Hardlopen. Vaste prik De Bruggenloop in Rotterdam. Alternatief De 100bruggenloop in Leiden. Van het padje De Rotterdamse Bruggenloop prijkt al meer dan 30 jaar op de kalender van menig hardloper. In 15 kilometer stiefel je standaard over de Erasmus, de Van Brienenoord en nog vier bekende bruggen. ‘Hold my beer’, dacht Leidenaar Jeroen Maters. Toen meneer in coronatijd het hardlopen oppakte, probeerde hij zichzelf al snel uit te dagen om in één training maar liefst honderd bruggen in de Leidse binnenstad aan elkaar te rijgen. Het bleek bepaald geen onmogelijke opgave in een stad waar het water nooit ver weg is. En dus resulteerde zijn ludieke kriskrasrondje dit najaar in de eerste editie van een gloednieuw hardloop- en wandelevenement: de 100bruggenloop. De totale tocht voert in 19 kilometer langs de Hortus Botanicus, het gloednieuwe Singelpark, twee havens, stadspoorten, ’s lands oudste universiteit én maar liefst 28 Leidse grachten. Je kijkt onderweg dus je ogen uit. Maar met 144 hoogtemeters krijgen ook je hamstrings er flink van langs. Warmlopen Nog eens nagenieten of alvast trainen voor volgende editie? Met een paar kleine aanpassingen is het wedstrijdparkoers het hele jaar door te lopen. Check de plattegrond, gpx-file en beschrijving op 100bruggenloop.nl.
MUURBLOEMPJES
Wat Graffitikunst bekijken. Vaste prik Rotterdam. Alternatief Goes. Van het padje Met een kleine 30.000 inwoners kun je het Zeeuwse Goes niet bepaald een wereldstad noemen. Op het gebied van streetart groeit de bescheiden gemeente dankzij een alsmaar groeiende serie aan magistrale murals desondanks met stille trom uit tot een openluchtmuseum waar menig metropool de tanden op stuk bijt. Het begon allemaal in de zomer van 2015 met Mural Goes: een tiendaags festival waarvoor binnen- en buitenlandse kunstenaars uit alle windstreken werden opgetrommeld om tien reusachtige stadsmuren in de lak te zetten. Sinds deze kakelbonte make-over heeft het stadsbestuur de smaak goed te pakken. De teller staat inmiddels op 23 kolossale kunstwerken, waaronder een bonte beestenboel van duiven, ganzen en katten. En het einde is nog lang niet in zicht. Zelfs particuliere bewoners bieden hun gevels inmiddels vrijwillig aan als graffiticanvas. Warmlopen Op goesisgoes.nl./muralgoes vind je een interactieve plattegrond om een fiets- of wandeltocht uitstippelen langs de volledige collectie.