“Sustainability is dead!” kopte een online artikel vorig jaar op Future World, een digitaal forum voor aardbewoners werkzaam in de wereld van mode, schoenen en design. Het goede nieuws is dat er iets beters voor in de plaats komt: circulariteit, een ontwerpfilosofie waarbij het einde van de levensduur van een product in het ontwerp wordt opgenomen. Om te ontdekken hoe dit precies werkt, trekt Salt dit jaar op met het Nederlandse outdoor kledingmerk Blue LOOP Originals.
Het idee voor Blue LOOP ontstond in 2013 in Goor (Overijssel) in het hoofd van Ron van de Wiel die zich bewust werd van de enorme berg textielafval die werd verbrand of op nutteloze stortplaatsen terechtkwam. Een afvalstroom die nog altijd gaande is. Niet omdat de kleding niet te recyclen is, maar omdat het proces vanwege het gebruik van verschillende materiaalsoorten vaak veel te ingewikkeld en te kostbaar is.
End-to-end-to-begin
Waar duurzaamheid vaak blijft steken in loze beloftes en vaagheid, is circulariteit niet zo kneedbaar: het heeft een duidelijke betekenis, een eindige definitie – een doel. ‘Duurzame’ mode kan letterlijk alles betekenen, terwijl ‘circulaire’ mode een gesloten systeem voorstelt; een end-to-end-to-begin-to-end-etc. manier van denken. Monomateriaal is hierbij de nieuwe heilige graal. Minder verschillende materialen, is minder uit elkaar pluizen, is makkelijker te recyclen en naar iets nieuws om te vormen.
Het is een limited edition van slechts 100 stuks.
Salt x Blue LOOP Originals Collab
Blue LOOP vond de eerste uitdaging in het populairste kledingstuk aller tijden: jeans. Doel van de collab is om in het voorjaar van 2025 een limited edition sweater van slechts 100 stuks te hebben gemaakt uit jeansbroeken die door de Salt community zullen worden verzameld. De hele productie van deze sweater vindt plaats in Europa: recyclen in Almelo (of Duitsland), garenproductie in Zwitserland, en de stofproductie en confectie vindt plaats in Portugal. Voor het ontwerp tekent Salt.
Wij vonden onze inspiratie in de Japanse borduurkunst Sashiko. Sashiko is een Japanse volkskunst die zijn oorsprong vindt in het Japan van Edo en die in de loop der eeuwen is geëvolueerd van een spaarzame noodzaak tot de decoratieve kunst die vandaag de dag zo wordt gekoesterd.
Het woord Sashiko (刺し子) betekent letterlijk ‘kleine steekjes’, een verwijzing naar de eenvoudige rijgsteek die wordt gebruikt in herhalende of in elkaar grijpende patronen. Ontstaan in een periode waarin textiel schaars was en het boeren en vissers, voor onderscheid met de elite, alleen was toegestaan om blauw te dragen met minimale versiering. Omdat de kleding lang mee moest gaan werd de stof versterkt met kleine witte steekpatronen – niet groter dan een rijstkorrel – en eindeloos gerepareerd. Maar in plaats van de versterkingen en reparaties onzichtbaar te maken, kozen ze juist voor de schoonheid van prachtig borduurwerk dat inmiddels in talloze verschillende patronen – met elk hun eigen betekenis – voorkomt.
In de Japanse cultuur symboliseert het Seigaiha-patroon ‘golven van geluk’
Seigaiha-patroon
Wij kozen voor het Seigaiha patroon, een van de traditionele patronen uit de 6e (!) eeuw. Het woord Seigaiha betekent ‘blauwe zee en golven’. Het Seigaiha-patroon is een van de meest prominente elementen van de Japanse cultuur. Het wordt voorgesteld als een groep concentrische cirkels, getekend in de vorm van golven, die naar buiten bewegen.
In de Japanse cultuur symboliseert het Seigaiha-patroon ‘golven van geluk’ die voor kracht, vrede en een goede weerstand zorgen. Veel mensen dragen het blauwegolven-patroon dan ook als een talisman.
In de Salt x Blue LOOP Originals sweater is het Seigaiha-patroon in het Salt logo – de druppel – op de rug verwerkt. Momenteel wordt er in de borduurfabriek in Portugal een sample gemaakt.
Verkoop op basis van voorinschrijving
Verkoop van deze unisex limited edition sweater gebeurt op basis van voorinschrijving zodat we alleen de sweaters maken die besteld zijn en in de juiste maat. Salt-leden krijgen de eerste de kans om hiervoor in te tekenen. Salt-leden die ook nog een oude spijkerbroek hebben ingeleverd, hebben helemaal een ‘steekje’ voor.
In het voorjaar van 2025 volgt dan een pick-up party waar de trotse eigenaars hun sweater kunnen komen ophalen.
Op de hoogte blijven van het proces, registreer hieronder alvast je interesse.