Elk jaar lonken natuurfotografen wereldwijd naar een plek in de eregalerij van het prestigieuze Natural History Museum in Londen. Alleen de beste Wildlife foto’s krijgen een plek in de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’, die tot eind juni 2024 duurt. Een greep uit de finalisten.
De foto-expositie is een pleidooi voor de planeet
Wildlife Photographer of the Year is een jaarlijkse internationale wedstrijd voor natuurfotografie. Het wordt georganiseerd door het Natural History Museum in Londen, Engeland. De winnende foto’s worden elk jaar in dit iconische museum tentoongesteld. Het museum is al een reden op zich om een keer naar Londen te reizen. Hierna gaat de tentoonstelling op tournee en reizen de unieke foto’s de hele wereld rond. Het evenement wordt beschreven als een van de meest prestigieuze fotowedstrijden ter wereld.
De eerste wedstrijd werd gehouden in 1964, met drie categorieën en ongeveer 600 inzendingen. Dit jaar is de negenenvijftigste wedstrijd. Aan de jury de taak om uit bijna 50.000 inzendingen afkomstig uit 95 landen 100 winnaars te kiezen. De bekroonde foto’s hangen tijdens de expositie in het Natural History Museum in Londen. Je kunt hier tot 30 juni 2024 terecht om je te vergapen aan de beelden die onze aandacht vestigen op de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.
The Golden Horseshoe
Fotograaf Laurent Ballesta (Frankrijk) volgde deze gouden deegkrab op zijn trage tocht over de modder. Zijn gouden beschermende schild verbergt 12 aanhangsels. Boven het hoefijzerkrabbetje staat een trio jonge goudkleurige trevallies klaar om naar beneden te duiken op zoek naar eetbare hapjes die door zijn passage zijn omgeploegd. Winnaar: Portefeuille Award.
Links De kunst van het versieren – Fotograaf Rachel Bigsby (VK) zet een jan-van-gentpaar af tegen de met guano’s beschilderde rondingen van de zandstenen kliffen in Noss National Nature Reserve, Shetland, Schotland. Winnaar Natuurlijk kunstenaarschap.
Rechts De ijsbok – Om het gebied van de steenbok vroeg te kunnen betreden, had fotograaf Luca Melcarne (Frankrijk), na een zes uur durende skistocht door het natuurpark, een bitter koude nacht doorgebracht in een tijdelijke schuilplaats in de Franse Alpen. Winnaar Portefeuille Rising Star Award.
Lights Fantastic
Fotograaf Sriram Murali (India) combineerde vijftig belichtingen van 19 seconden om de vuurvliegflitsen te laten zien die gedurende 16 minuten werden geproduceerd in de bossen in de buurt van zijn woonplaats. Winnaar Gedrag: Ongewervelde dieren.
Links Het kikkervisjesbanket – Fotograaf Juan Jesús Gonzalez Ahumada (Spanje) kijkt toe hoe paddenkikkervisjes zich tegoed doen aan een dode uitgevlogen mus. Het drama voltrok zich vlak bij Juan’s huis toen een pas uitgevlogen mus uit een nest op het dak van zijn buurman sprong en in een nabijgelegen vijver viel, waar het verdronk. Winnaar Gedrag: Amfibieën en Reptielen.
Rechts De laatste adem van de herfst – Fotograaf Agorastos Papatsanis (Griekenland) onthult de magie van een schimmel die zijn sporen loslaat in het bos. Parasolzwammen laten sporen los uit de kieuwen onder hun hoed. Zo verplaatsen miljarden kleine sporen zich – meestal ongezien – in de luchtstromen. Winnaar Planten en schimmels.
Buidelrat’s middernachthapje
Fotograaf Caitlin Henderson (Australië) vindt een onverwachte gast op haar balkon als een buidelrat een grote cicade opeet. Tijdens deze actie was de buidelrat net lang genoeg aanwezig voor Caitlin om de voet van een baby uit zijn buidel te zien steken. Dit nachtelijke buideldier komt oorspronkelijk uit Australië en is wijdverspreid en plaatselijk overvloedig aanwezig. Zijn lange, scherpe klauwen zijn gemaakt voor een leven in de bomen, maar hij heeft zich gemakkelijk aangepast aan de stedelijke omgeving en leeft vaak op daken, wat leidt tot conflicten met mensen. Winnaar Urban Wildlife.
Links De toerisme bulldozer – Fotograaf Fernando Constantino Martínez Belmar (Mexico) toont het verwoestende pad van een nieuwe, grensoverschrijdende toeristische spoorlijn. De door de overheid gefinancierde spoorlijn, die toeristische bestemmingen met elkaar verbindt, levert economische voordelen op voor het zuidoosten van Mexico. Daar tegenover staan verlies van ecosystemen, beschermde reservaten en archeologische vindplaatsen met grote gevolgen voor inheemse volken. Winnaar Fotojournalistiek.
Rechts De dode rivier – Fotograaf Joan de la Malla (Spanje) laat in vogelvlucht de vervuilde rivier de Ciliwung zien, die door de Indonesische hoofdstad Jakarta kronkelt. Zijn foto documenteert een van de meest vervuilde rivieren ter wereld en illustreert het groeiende mondiale probleem van riviervervuiling. Als gevolg van de bergen afval die de rivier verstikken, moeten de inwoners van Jakarta grondwater gebruiken voor drinkwater. Dit heeft geleid tot wijdverspreide bodemdaling waardoor de stad nu aan het zinken is. Winnaar Wetlands, the bigger picture.
Laatste snak
Fotograaf Lennart Verheuvel (Nederland) toont de laatste momenten van een gestrande orka bij Cadzand. Deze orka lag op zijn zij in de branding en had nog maar kort te leven. In eerste instantie werd hij gered, maar al snel strandde hij weer op het strand en stierf. Later bleek uit een onderzoek dat hij niet alleen ernstig ondervoed was, maar ook extreem ziek. Onderzoek toont aan dat orka’s in Europese wateren de hoogste concentraties polychloorbifenylen ter wereld hebben. Deze verboden chemicaliën kunnen jarenlang in het mariene voedselweb blijven zitten, waardoor het immuunsysteem verzwakt en het voortplantingssucces van walvissen, bruinvissen en dolfijnen afneemt. Winnaar Oceanen, the bigger picture.