In de Salt Boekenclub lezen we samen boeken. Boeken waar avontuur de rode draad is. Leden sturen boeken naar elkaar door. Van wat ze gelezen hebben, schrijven ze een review. Ook delen ze hun boekentips. Zo blijft de hele Salt community op de hoogte van interessant leesvoer. Dit is wat er onlangs is gelezen.
Boek De eilanden van goed en kwaad – een ontdekkingsreis (2024) ****
Auteur Adwin de Kluyver
Uitvoering Hardcover | € 26,99
Op de flap ‘Fantastische verhalen over wonderbaarlijke eilanden en de illustere figuren die erdoor worden aangetrokken; mooier dan in dit boek kun je niet verdwalen’. Tommy Wieringa
Een eiland, dat is de wereld in het klein. Het is de ideale plek om een utopische samenleving te beginnen, om megalomane plannen te testen of om hersenspinsels op los te laten. In De eilanden van goed en kwaad laat Adwin de Kluyver zien hoe de mens in de loop der eeuwen eilanden heeft gebruikt als laboratorium, als locatie voor natuurlijke en sociale experimenten.
In een aanstekelijke samensmelting van reisverhaal, geschiedschrijving en naslagwerk vertelt De Kluyver over filosofen en fantasten, wetenschappers en bedriegers, over dromers die daders werden. De eilanden van goed en kwaad is een meeslepende en confronterende wereldreis, van de Galapagos tot Rottumerplaat, vol weidse vergezichten, terugblikken en toekomstbeelden.
Het oordeel over het boek De eilanden van goed en kwaad
Mocht je net als ik opgegroeid zijn met ‘Op een onbewoond eiheihei-land’: ja, er komen ook (oorspronkelijk) onbewoonde eilanden voorbij in dit boek. Soms figureren ze in sinistere verhalen, zoals dat over het eiland Gruinard bij Schotland, waar een dodelijk virus werd getest. Soms gaan de verhalen over behoorlijk idyllische eilanden. Altijd zijn het bijzondere verhalen. Bij het lezen van dit boek viel ik regelmatig van de ene verbazing in de andere. Met soms een ‘oh, zit dat zo!’-moment ertussen. Zo weet ik dankzij dit boek dat het verlaten eiland uit de James Bond-film Skyfall ook echt bestaat. Het heet Hashimoto eiland en ooit woonden er duizenden mensen die -deels gedwongen- kolen uit de kolenmijn haalden.
De eilanden van goed en kwaad begint met een definitie van het begrip eiland. Vervolgens vertelt de schrijver heel veel verhalen over een grote verscheidenheid aan eilanden, maar vooral over de mensen in relatie tot deze eilanden. Want het lijkt wel alsof menselijke trekken uitvergroot worden zodra mensen voet op een eiland zetten. Dit leidt tot meeslepende verhalen over bijzondere plekken en mensen. De verhalen zijn kort, waardoor je het boek makkelijk in delen kunt lezen als je iedere keer een of enkele verhalen leest. Tussen de langere verhalen door, zijn er pagina’s vol met isolario, waarin de schrijver nog meer eilandweetjes deelt.
Ik vond het een fascinerend en prettig geschreven boek; een aanrader wat mij betreft. – Wendy ****
Mooier dan in dit boek kun je niet verdwalen – Tommy Wieringa
Het boek is precies dat wat de ondertitel suggereert, een ontdekkingsreis. Een lange lijst van eilanden passeert de revue, elk met z’n verhaal en wetenswaardigheden. Slechts een paar eilanden uit die lijst kende ik; hun geschiedenis was me meestal totaal onbekend. Het maakt het lezen van dit zwaarlijvige boek inderdaad tot een grote ontdekkingsreis. Kekerten, Scarp, Pukapuka… ze bestaan.
Lange verhalen met soms bizarre plottwists worden afgewisseld met kortere met intrigerende feiten. Wie bij eilanden vooral denkt aan paradijselijke stranden en wuivende palmbomen, kan dit boek misschien beter niet lezen.
Ook best onthutsend: De ’goede’ eilanden leggen het sterk af tegen de vele eilanden van kwaad. Eilanden ver weg van de continenten zijn gebruikt voor het testen van virussen, kernenergie en atoombommen. Dat er in de buurt wel degelijk mensen woonden en flora en fauna er ernstig door werden aangetast, was niet belangrijk. Wat dat betreft is er misschien niet eens zoveel veranderd. Het maakt dat het af en toe even doorbijten is. Beter kun je dit boek in fasen lezen. Af en toe een hoofdstuk of verhaal. De atlas erbij pakken, misschien nog even googelen. Het vergroot je wereldbeeld.
Een fascinerend boek, dat qua aanstekelijke energie doet denken aan Boudewijn Büch in zijn eilanddagen. – Nicoliene ****
Lekker boek om vanuit huis de wereld van de eilanden te ontdekken. Het boek heeft een fijne opbouw. Fascinerende verhalen over gebeurtenissen op een eiland, worden afgewisseld met een paar pagina’s over een specifiek onderwerp dat op verschillende eilanden speelt. Dat wordt kort en bondig toegelicht.
Er zijn dus eilanden waar gepoogd wordt alles goed te doen, zoals volledig energieneutraal, en eilanden waar het kwaad zich concentreert. Na een paar pagina’s daarover, volgt een historisch verhaal. Daarin word je door Adwin de Kluyver meegenomen op reis en leer je de betrokkenen goed kennen. Zo land je op diverse plekken, van Zuid Amerika tot vlakbij op een Duits eiland.
Mooie uitgave, zowel qua opmaak als kaft. – Janette ****
Voor wie voor de leunstoelreiziger die ook de soms gruwelijke verhalen niet schuwt. Je mensbeeld wordt niet per definitie positief beïnvloed als je dit boek leest…
Leuk weetje Adwin de Kluyver bezocht ruim honderd eilanden.
Kijken Een van de verhalen in het boek gaat over het eiland Floreana, waar zich begin jaren ’30 van de vorige eeuw twee Duitse koppels en een barones met haar twee metgezellen vestigden. Er ontspint zich vervolgens een vrij bizar verhaal, dat door Ron Howard is verfilmd in de film ‘Eden’ (september 2024).