Op zoek naar een nieuwe kampeerervaring? Misschien is slapen in een hangmat wel iets voor jou. Ook in Nederland kun je je hoogslaper op steeds meer plekken in de bomen hangen.
Tekst: Natasha Bloemhard | Beeld: Selfa Verlaat
Wij zijn allemaal wel bekend met de hangmat, vooral als vangnet om even lekker in weg te dommelen op een verhitte zomerdag of om met een boekie in weg te zakken. Een hangmat om in te slapen gaat verder dan dat en varieert van hangtent tot en met zwevende ‘matras’ en de ‘bananen’ hangmat. Gewicht is een bepalende factor bij je keuze. Als bike- of backpacker wil je dat zo laag mogelijk hebben. Maar dan lever je wel vaak in op de functies die bijdragen aan het comfort, zoals een insectennet, tarp, palen, bagageruimte of extra matrasje.
Iemand die inmiddels haast liever in een hangmat slaapt, dan in haar eigen bed is Selfa Verlaat. Als natuurmens pur sang ontdekte ze het hangmatslapen tijdens een jungletocht in Kalimantan in Borneo. “Het gevoel dat je in de jungle zweeft, te midden van al die geluiden en dieren; dichter bij de natuur had ik me nog niet eerder gevoeld. Terug in Nederland kocht ik gelijk mijn eerste hangmat.
Het verschil met slapen in een tent is dat je veel meer buiten bent. Je voelt je echt onderdeel van de omgeving. Bovendien is het een heel bijzonder gevoel om gedragen te worden door twee bomen, op je rug te zweven terwijl de sterren boven je fonkelen of juist buiten te kunnen liggen, lekker droog onder je tarp, terwijl de regen met bakken uit de hemel komt.”
“Ik heb verschillende soorten hangmatten. Sommige zelfs met een matras erin. De Amok Draumr hangmat bijvoorbeeld waarin ik zelfs overdwars op een matras zweef. Is het ultieme sterrenkijk. Ik heb ook een hangtent, een smal tentje met een matras erin die je tussen de bomen hangt. De traditionele bananen hangmat heb ik heel lang niet gehad, omdat ik ervan uitging dat dat niet lekker voor je rug kon zijn.
Het grappige is dat ik op dit moment juist die het meest meeneem omdat het snel, simpel en licht is. Bovendien kun je de hangmat helemaal vormen naar je favoriete slaappositie.
Let bij de aanschaf van een hangmat vooral op de ophangbanden, dat deze boomvriendelijk zijn en de bast niet beschadigen. Zorg er ook voor dat er een muggennet aan je hangmat vast zit. Ik slaap ook in de winter buiten, dan moet je er rekening mee houden dat ervan onderaf veel kou optrekt.”
Een van mijn dromen is dat er overal in Nederland natuurgebieden zijn waar de mens weer mag verwilderen
“Slapen doe ik overal, dus ook in wild, al mag dat in Nederland officieel niet. En dat vind ik lastig. Mijn grootste missie in het leven is mensen weer verbinden met hun plekje in het ecosysteem. Wij zijn daar namelijk ook onderdeel van en hebben een plek in de natuur, maar hoe herontdekken mensen dit als je nergens van de paden af mag?
Een van mijn dromen is dan ook dat er overal in Nederland natuurgebieden zijn waar de mens weer mag verwilderen. Buiten slapen, vuur maken, ontdekken wat je wel en niet kan eten, hoe gaaf zou dat zijn?
Daarnaast ben ik erachter gekomen dat ik veel minder slaap nodig als ik buiten slaap. Dat zal vast iets met zuurstof te maken hebben. Je wordt echt onderdeel van het bos. Inmiddels herken ik ook vele geluiden. Aan de vogels hoor ik bijvoorbeeld wanneer er mensen in de buurt zijn.
Als ik na een dag vol stress in mijn hangmat kruip, glijdt dat meteen van mij af en val ik als een blok in slaap. Ook als ik met vrienden afspreek of bijvoorbeeld ergens een event heb, zoek ik vaak een plek in de buurt waar ik mijn hangmat op kan hangen zodat ik niet in de files hoef te staan en tegelijkertijd de omgeving leer kennen.”
Als ik buiten slaap heb ik veel minder slaap nodig
“In Scandinavië, Schotland en delen van Engeland geldt The right to roam, hier mag je in het wild in principe altijd je hangmat ophangen.
In Nederland kun je op steeds meer campings terecht, vooral Natuurkampeerterreinen (natuurkampeerterreinen.nl) hebben speciale ‘hangplekken’ op hun terreinen ingericht. Inmiddels kun je op 55 van hun terreinen je hangmat tussen de bomen hangen. Mijn favoriete camping is Landgoed Quadenoord in Renkum (Gld). Prachtig bos. Slapen in een hangmat is geschikt voor iedereen die fysiek geen moeite heeft met in en uit een hangmat te komen.”
Inmiddels voelt het bos als thuis, tussen de bomen voel ik mij veilig
“Of ik nooit bang ben? Ik ben begonnen met slapen in het wild om van mijn angst af te komen voor het donkere bos. Mijn grootste angst was mannen. De eerste nachten bleef ik maar voor mijzelf herhalen: ‘Sel, wat zijn de kansen dat hier nu een man met een infraroodcamera en een kettingzaag rondloopt op zoek naar een vrouw om in stukken te zagen?’ Dat hielp, hahaha.
Inmiddels voelt het bos als thuis, tussen de bomen voel ik mij veilig. Als je langere tijd in het bos verblijft, staan al je zintuigen aan en word je steeds meer onderdeel van je omgeving. Ik ben wel eens wakker geworden van dieren maar gelukkig nog nooit van een man 😉 “
Waar moet je op letten als je een hangmat of hangtent wilt kopen?
Gewicht
Het gewicht van een hangmat of hangtent is afhankelijk van de constructie, het materiaal en de kenmerken. Ben je zoek naar een hangmat voor backpacken of bikepacken, dan is een zo’n laag mogelijk gewicht belangrijk. Maar ook het pakvolume telt hier mee. Reis je met de auto dan is dit minder belangrijk. Zwaardere modellen hebben vaak meer functies die bijdragen aan het comfort, zoals insectennetten, tarpjes, bagagedragers, (aluminium) palen of bijvoorbeeld een extra matras. Deze zijn vanzelfsprekend dus ook minder compact.
Maat
Langere en bredere hangmatten zullen over het algemeen comfortabeler zijn, vooral als je een groter postuur hebt. In een grotere hangmat kun je bijvoorbeeld ook nog je rugzak e.d. leggen, zodat dit niet op de grond hoeft te blijven liggen. Overigens zijn er verschillende merken die hiervoor een aparte bagagezak hebben ontwikkeld. Er bestaan hangmatten voor twee personen – hoe dat ligt, hebben we niet uitgeprobeerd – maar zo’n tweepersoonshangmat biedt een solo-kampeerder wel meer comfort omdat je domweg veel meer ruimte hebt. Een 2-persoons is dan wel weer wat zwaarder.
Draagvermogen
Elke hangmat of hangtent heeft een maximaal draagvermogen. Hierbij telt niet alleen je eigen fysieke gewicht, maar ook alle spullen die je mee naar ‘binnen’ sjouwt, De meeste hangmatten hebben echter een groot bereik en je hoeft je dus niet snel zorgen te maken. Sommige ultralichte hangmatten kunnen wel een lagere draagkracht hebben.
Insectennet en/of tarp
Wie op zoek is naar een serieuze kampeermogelijkheid met een hangmat, kan niet om een insectennet en/of tarp heen. Sommige merken leveren hun hangmat inclusief deze opties, maar in de meeste gevallen moet je een insectennet en tarp apart kopen.
Hoe bevestig je je hangmat of hangtent?
Dragers
Een hangmat of hangtent ophangen kan in principe tussen bomen, muren of palen. Check altijd eerst de stevigheid ervan en controleer gelijk ook de ondergrond op kwetsbare begroeiing en/of scherpe punten. Controleer ook altijd vooraf even je materiaal – banden, lussen, karabijnhaken of toggles – of alles nog heel is en geen slijtage vertoont.
Afstand
Zoek twee gezonde bomen die op zo’n 3-4 meter afstand van elkaar staan en een diameter hebben van minimaal 20 centimeter en maximaal 50 cm.
Hoogte
Bevestig de straps op minimaal 1.50 meter hoogte, bij voorkeur op het dikste deel van de boom. Ideale lighoogte is zo’n 40-50 cm. Als je er geen bagagezak onder hebt hangen, kun je zelfs nog wat lager boven de grond hangen.
Bevestigen
Je kunt een boom flink beschadigen als je het verkeerde ophangsysteem gebruikt. Een touw, bijvoorbeeld, kan tot diep in de bast snijden of schuren. Een boomvriendelijke ophanging bestaat uit stevige banden van gemiddeld 2-3 cm breed.
Leave no trace
Waar in de natuur je je hangplek ook vindt, zorg ervoor dat er niets achterblijft en laat de plek zelfs nog beter achter dan je hem gevonden hebt.
Kijk hier voor meer informatie over de zeven principes van Leave No Trace.
Hangplekken in Nederland
In Nederland barst het van de campings waar je je tentje op mag slaan of waar je je camper of caravan op de handrem kunt trekken. Veel moeilijker is het om een plek te vinden waar je je hangmat tussen de bomen op kunt hangen. Op natuurkampeerterreinen.nl vind je 55 Natuurkampeerterreinen die ruimte bieden aan hangmatkampeerders.
Salt’s Top Picks
Hangmatten zijn er uiteraard in talloze varianten en prijsklassen. Wij hebben 5 modellen geselecteerd die geschikt zijn voor bikepackers, backpackers, roadtrippers en sterrenkijkers die op zoek zijn naar een unieke kampeerervaring dicht bij de natuur. Naast veiligheid, goede ophangsystemen, mogelijkheden om droog te blijven, stekende beestjes buiten de deur kunnen houden, opbergmogelijkheden en gewicht, hebben we ook gekeken of de merken een duurzaamheidsvisie hebben en in hoeverre de hangmatten duurzaam zijn geproduceerd.
ENO SubLink Ultralight
Een all-in-one hangmatsysteem van het Australische ENO. In dit ultralichte pakket zit alles wat je nodig hebt om helemaal droog en insectenvrij te blijven. Snel en gemakkelijk te installeren zónder knopen te moeten leggen. Wordt geleverd met een Sub6-hangmat, een Helios-ophangsysteem, een Guardian SL Bug Net en een ProFly Sil Rain Tarp. De 4 losse onderdelen zitten in één zak (1.45 kg) maar zijn allemaal apart verpakt zodat je de losse pakketjes ook over meerdere tassen kunt verdelen. De ideale set voor bikepackers en backpackers die meerdaagse tochten maken. ENO is lid van 1% for the Planet.
Pakketgewicht 1.45 kg. Draagvermogen 136 kg. Afmeting 270 x 120 cm. Prijs € 295 | Salt Leden € 259
Ticket To The Moon The Lightest hangmat
Wanneer elke gram telt en ook het pakvolume superbelangrijk is. Ontstaan in Bali en gemaakt voor avonturiers die hunkeren naar comfort zonder de bulk. Ideaal voor trektochten. Gemaakt van gerecycled Nylon, en verpakt in een banaanvormig tasje dat qua grootte bijna in je broekzak past. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.
Gewicht 228 gr. Draagvermogen 150 kg. Afmeting 320 x 140 cm. Prijs € 89,95
Coocon Travel Hammock Single
Met een breedte van 150 cm brengt het Oostenrijkse merk Cocoon een ruime reishangmat op de markt. Gemaakt van zacht en supersterk 70 Denier Diamond Ripstop Nylon. De hangmat wordt inclusief twee 12 KN aluminium karabijnhaken en een handig opbergzakje met rits geleverd. Ideaal voor trektochten, op het strand of ergens tussen de bomen in het park. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.
Gewicht 340 gr. Draagvermogen 180 kg. Afmeting 285 x 150 cm. Prijs € 41,95
Amok Draumr
Een hangmat die letterlijk haaks ‘hangt’ op de klassieke modellen zoals we die kennen. De Draumr is een hemelbed waarin je zowel op je rug, op je zij als op je buik kunt liggen. Én kunt zitten, want deze hangmat verstel je ook heel gemakkelijk van een lig- naar een zitpositie. Daarnaast bulkt de Draumr van de extra pockets waarin je spullen kunt opslaan. Ook je slaapmat kun je in deze dromer kwijt wat het slaapcomfort enorm verhoogt. Bovendien is er een muskietennet in het ontwerp geïntegreerd. Verkrijgbaar in een standaard en een UL (Ultralight), én een XL (extra long) uitvoering. Ideaal voor avonturiers die met de auto rondreizen
Gewicht Ultralight versie 850 gr. Draagvermogen 120 kg. Afmeting 180 x 198 cm. Prijs € 329,95
ENO Skylight
De Skylight houdt het midden tussen een hangmat en een hangtent. Dankzij de stokken aan hoofd- en voeteneinde lig je vrijwel vlak maar geniet je toch van het gevoel van zweven tussen de bomen. Leg je slaapmatje erin en je ligt hemels. De Skylight wordt inclusief muskietennet geleverd.
Gewicht 910 gr. Draagvermogen 113 kg. Afmeting 213 x 91 cm. Prijs € 239,95