Gratis openbaar vervoer voor iedereen, hyperloops door Europa, zelfrijdende auto’s, autonome delivery drones of zero-emissie vliegtuigen. Hoe ziet mobiliteit er in 2050 uit? De toekomst hangt af van de keuzes die we vandaag maken. Knappe koppen van TU Delft beten zich erin vast en onderzochten 4 verschillende scenario’s voor de mobiliteit van de toekomst. Welke wereld heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de comments en doe mee aan het gesprek.
Met het invoeren van milieuzones in de stad, dat dit jaar van start is gegaan, is een eerste stap gezet op weg naar een leefbare stad. Minder uitstoot van fijnstoffen en minder geluidshinder. Maar er liggen veel meer uitdagingen op het pad met vele complexe dilemma’s en onvermijdelijke offers.
Om tot vier scenario’s voor de toekomst te komen, is de TU Delft uitgegaan van veel bemoeienis van de overheid of juist weinig. Veel bemoeienis geeft prioriteit aan brede welvaartsdoelen zoals duurzaamheid, gezondheid en inclusiviteit. Een lage interventie bevordert marktgedreven oplossingen en geeft ruimte aan vrije handel en ondernemerschap. Langs deze twee assen, ontstonden vier mogelijke werelden.
1. Innovation Fast Track – ‘The market knows best’
In dit door de markt gedreven scenario omarmt de samenleving snelle technologische innovatie, met economische groei en gemak als prioriteit. Het gebrek aan overheidscontrole leidt echter tot toenemende ongelijkheid, inefficiënt gebruik van de publieke ruimte en milieu-uitdagingen.
2. Hyperconnected systems – ‘Teamwork makes the dream work’
Dit scenario richt zich op sterke overheidsinterventie en maatschappelijk enthousiasme voor technologie. Grote publieke investeringen zorgen voor duurzame, geïntegreerde mobiliteitssystemen en leefbare stedelijke ruimtes. Deze aanpak bereikt brede welvaart, maar vraagt om grote publieke investeringen en introduceert nieuwe bureaucratische complexiteit.
3. Sustainable Slowdown – ‘Better safe than sorry’
Met nadruk op gemeenschap en duurzaamheid schetst dit scenario een voorzichtige adoptie van bewezen technologieën. Overheidsgeleide initiatieven en gedragsverandering staan centraal, wat zorgt voor gelijkheid en veerkracht, maar dit gaat ten koste van bewegingsvrijheid en economische groei.
4. Mobility patchwork – ‘Business as usual’
In deze gefragmenteerde toekomst is er minimale overheidsinterventie en maatschappelijke scepsis ten opzichte van nieuwe technologieën. Mobiliteitsbedrijven richten zich op bewezen technologieën en focussen op winstgevende routes en marktsegmenten. Het mobiliteitssysteem is gefragmenteerd en het gebrek aan coördinatie resulteert in ongelijkheid, milieuproblemen en inefficiëntie.
Mobiliteit in 2050: 4 scenario’s voor de toekomst
Als de keuze aan ons ligt, geven wij de voorkeur aan wereld 2 met hyperconnected systems. Wij vinden dat (openbaar) vervoer veel meer in handen van de overheid moet komen te liggen. Ja, dat betekent waarschijnlijk dat we meer belasting zullen moeten gaan betalen – en we hebben een broertje dood aan bureaucratie – maar daar staan een brede welvaart en veel reisgemak tegenover. Bovendien kunnen we de eigen auto veel meer laten staan of misschien zelfs wel de deur uit doen. Om de bureaucratiepoep op te lossen, kijken wij hoopvol naar AI-oplossingen.
In welke wereld leef jij straks het liefst? Deel je mening met ons en doe mee aan het gesprek.