Elk touw heeft een verhaal
“Ik droomde al vroeg van een bestaan waarin ik met creatieve vaardigheden mijn geld kon verdienen zodat ik de vrijheid zou hebben om te reizen en de wereld te ontdekken. Toen in 2020 iedereen vanwege de Corona-pandemie zo veel mogelijk binnen moest blijven, doodde ik de tijd met wat geknutsel met oude klimtouwen.” Nu noemt Jeff Lambert zich Climbing Rope Artist en maakt hij touwkunst in opdracht.
Tekst: Natasha Bloemhard | Beeld: Jeff Lambert
Opgegroeid in Arizona in een artistiek gezin verhuisde Jeff voor zijn school in 2009 naar Colorado waar hij in contact kwam met de klimgemeenschap. Al vroeg had de Amerikaan er een hekel aan om dingen weg te gooien, evenals zijn oudere broer Drew. Hij inspireerde Jeff om producten en materialen die hun ‘diensttijd’ erop hadden zitten door upcycling een nieuw leven te geven.
Elk touw heeft een verhaal en aan mij de eer om dit voort te laten leven in een kunstwerk
“Ik had al vrij snel door dat een van 9 tot 5 baan niets voor mij zou zijn, dus dacht ik altijd al na over andere vormen van geld verdienen. Dat ik nu inkomsten kan generen met touwkunst is fantastisch maar ook toeval. Als er geen Corona was geweest, had de doos met oude klimtouwen die ik ooit van een huisgenoot kreeg nu nog stof staan te happen in mijn garage.
Ik besefte dat Corona destijds wel iets meer was dan een griepje, dus bleef veel binnen, maar stilzitten kan ik niet. Toen herinnerde ik me die gepensioneerde touwen. Ik begon met iets eenvoudigs, een anker, gemaakt van twee kleuren, geel en blauw. Mijn gereedschap bestond toen uit een botte schaar, een lijmpistool en een aansteker. Halverwege had ik de blaren en brandvlekken al op mijn duim staan. Ik besloot gelijk over te gaan tot een diepte-investering en kocht een touwsnijpistool dat het touw in één keer doorsnijdt én gelijk smelt.
Na het anker probeerde ik een gitaar te maken en later een olifant en een vlinder. Toen dat allemaal best goed lukte, kwamen de berglandschapjes. Klimmers gingen er helemaal op aan, maar ook niet-klimmers zagen schoonheid in de kunstwerkjes. Ik plaatste ze op Facebook. Niet om te verkopen maar gewoon omdat ik ze wilde laten zien. Ik was er best trots op.
Soms nemen klanten hun eigen oude touwen mee omdat ze er een herinnering aan hebben
Toen ik vervolgens benaderd werd door mensen die de kunstwerken wilden kopen, drong het voor het eerst tot me door dat ik hier wel eens geld mee zou kunnen verdienen. Maar dan had ik wel veel meer touwen nodig. Hiervoor ging ik langs klimscholen en -winkels in de buurt van Boulder (Colorado, VS, red) waar ik woon, en plaatste ik ook een bericht op Facebook.
Nu ligt mijn garage vol met bejaarde klimtouwen in elke denkbare kleur. Niet een is hetzelfde waardoor elk kunstwerk ook echt iets unieks heeft. Soms nemen klanten hun eigen oude touwen mee omdat ze er een herinnering aan hebben; aan hun eerste beklimming, of hun zwaarste, of herinnert het touw ze aan een meerdaags klimavontuur met hun beste vrienden.
Elk touw heeft een verhaal en aan mij de eer om dit voort te laten leven in een kunstwerk. Dat is heel dankbaar werk. Ik vind het te gek dat mensen een uniek kunstwerk hebben dat door mij is gemaakt en dat ze koesteren. Daarnaast daagt het me uit. Ik maak nu vaak werk dat ik zonder hun input nooit had bedacht.”
Via social media vindt het werk van Jeff zijn weg naar de buitenwereld. Inmiddels hangen zijn stukken in de Verenigde Staten, Canada, Italië, Zwitserland en Engeland. Wie is de eerste in Nederland of België met een echte Jeff Lambert aan de muur?
Verkrijgbaar in de Salt shop
Boulderball: De kleinste boulderwand ter wereld
Training en concentratie, maar vooral een superleuk spel! Op de Salt redactie zijn we verslaafd en bloedfanatiek. Met vaardigheid, concentratie en een dosis doorzettingsvermogen slaag je erin om de ‘hoogste bergen’ te beklimmen en met veel creativiteit de lastigste problemen op te lossen. Waar en wanneer je maar wilt, want de bal heeft een doorsnee van 10cm en kan je dus makkelijk meenemen.