In een wereld waarin perfectie het hoogst haalbare lijkt, zijn het juist de onvolkomenheden en het unieke karakter van een handgemaakt product die de waarde bepalen. Van een ruw stuk hout dat bereid is om zijn wilde haren te laten vallen en zich bloot te geven aan een maker die met aandacht, geduld en heel veel liefde voor het ambacht een nieuw leven belooft. Dat idee bracht More Than Wood en Salt samen in een exclusieve collab waaruit deze Nordic Bowl is ontstaan. 30 houten kommen met een verhaal en een eigen karakter. Niet één hetzelfde, maar wel allemaal hetzelfde doel: het vinden van een eigenaar voor een lang leven samen.
Met mijn werk kan ik laten zien wat de boom al die tijd verborgen heeft gehouden.
Nederland kent prachtige houtsoorten die uitermate geschikt zijn voor houtbewerking. Helaas verdwijnt veel van dit kap- en snoeihout in de versnipperaar. Dat kan…. nee, móet anders, vindt houtdraaier Ernst Geldof van More Than Wood. Sinds 2017 brengt hij zoveel mogelijk tijd door in zijn werkplaats. “Op YouTube had ik een filmpje gezien over houtdraaien en dat pakte me gelijk. Ik raakte verslaafd aan alle facetten van het ambacht. Het mooiste vind ik dat je echt iets af maakt dat je vast kunt houden, naar kunt kijken zolang als je wilt, weg kunt geven of gebruiken.”
Lokaal hout
Samen met Salt ontwikkelde hij een exclusieve Nordic Bowl die gemaakt is van Nederlands beukenhout afkomstig van Landgoed Teussink in De Lutte (Overijssel). “Ik maak altijd gebruik van lokaal hout” vertelt Ernst Geldof die in het dagelijks leven werkzaam is als docent Lichamelijke Oefening. “Bomen worden ziek, moeten gekapt worden of vallen om bij een storm. Ik zit samen met andere houtliefhebbers in een groepje dat altijd als eerste op de hoogte wordt gebracht als er ergens een boom opgehaald kan worden. Dit keer kreeg ik een telefoontje van de zagerij Landgoedhout die de bomen vanwege een zogenaamde ‘dunning’ hadden gekapt. De beuken moesten weg om ruimte te creëren voor een nieuw, klimaatbestendig populierenbos dat heel veel CO2 ‘vreet’.
Ik haal het hout altijd zelf op, dan kan ik gelijk zien of het geschikt is voor wat ik wil maken. Als dat zo is, zaag ik de stammen ter plekke in stukken en laad ze in mijn auto. In mijn werkplaats zaag ik de natte stukken vervolgens eerst in een ruwe vorm en leg ze dan een half jaar tot een jaar weg om te drogen. Pas als het gewichtverlies is gestopt, is het hout klaar om te bewerken.”
‘Dat wat de weg wijst‘
Het idee voor de Nordic Bowl ontstond begin dit jaar tijdens een brainstormsessie in de Salt Werkplaats in Amersfoort. Van begin af aan stond vast dat het een gebruiksvoorwerp moest worden. Het liefst een kom. Die kun je altijd overal voor gebruiken, voor je ontbijtje, een salade, soep of gewoon je pelpinda’s.
Zo’n kom die je gaat koesteren, je favoriete item wordt, een ziel krijgt. Een kom die altijd vooraan in de kast staat en, als er ruimte voor is, graag met je mee op reis gaat. Om verhalen te verzamelen en gebruikssporen die de tijd verraden. Met op de bodem het Vegvísir, letterlijk vertaald ‘dat wat de weg wijst’. Een krachtsymbool (Sigil) dat de vroege bewoners van IJsland, het vertrouwen gaf dat ze altijd de weg naar huis zouden vinden. Later kreeg dit Sigil ook nog een spirituele betekenis. Zo zou het Vegvísir er ook zorg voor dragen dat je altijd op je plek terechtkomt.
Het maakproces
In de maanden die volgden werd de gedeelde Dropbox door Ernst gevuld met foto’s van het maakproces dat ook zo zijn hobbels kende. Sommige bowls gingen toch scheuren, stelden verschillende soorten olie voor de afwerking ons op de proef en bleek ook het laseren van het symbool en de logo’s onderop nog best een uitdaging. Doosje na doosje met proefmodellen werden er in Amersfoort, waar de Salt Werkplaats staat, afgeleverd. Ook wij hadden de Vegvísir nodig om onze weg te vinden, zo bleek. Maar eind oktober kon Ernst ons laten weten dat het hem ging lukken om 30 bowls helemaal af te maken. En die zijn nu af. Ze zijn allemaal anders én dus ook allemaal uniek.
Het mooie van houtdraaien is dat er iets ontstaat. Wanneer het af is kan ik het vasthouden, naar kijken, gebruiken of , als het me lukt, loslaten.
Certificaat van Authenticiteit
Toen we bijna een jaar geleden begonnen met deze samenwerking, wisten we nog niet wat eruit zou komen en welke aantallen we zouden kunnen aanbieden. Dat was immers allemaal afhankelijk van het hout dat beschikbaar zou komen. Uiteindelijk zijn het 30 Nordic Bowls geworden die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar. Je weet niet welke bowl je krijgt. Er is er namelijk niet één hetzelfde, maar vertrouw op de Vegvísir die de weg naar jou zal vinden.
Elke bowl is genummerd en komt met een ‘Certificaat van Authenticiteit’, een handtekening van de maker en een afbeelding van de Vegvísir .
Bestellen
De Nordic Bowl gemaakt van Nederlands beukenhout is éénmalig gemaakt. Het is een bijzonder en uniek verhaal waarvan je zeker weet dat jij de enige bent die dat ene exemplaar heeft. Bovendien weet je dat de maker, Ernst Geldof, er een eerlijke prijs voor heeft gekregen. En dat een aankoop van jou een aanmoediging is om vooral door te gaan met het mooie ambacht van houtdraaien, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de oudheid, ver vóór de jaartelling.
Ben jij iemand die dit allemaal op waarde kan schatten, druk dan op bestellen.